Politiemol Mark M.had geen toegang tot informatie over politie-infiltranten en het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Het was de vrees dat M. misschien informatie had gedeeld over infiltranten. Van M. is bovendien bekend dat hij afreisde naar Oekraïne, het land waar vlucht MH17 is gecrasht.

De 28-jarige man had wel basistoegang tot het politiezoeksysteem BlueView, waardoor hij bij processen-verbaal, aangiften en andere informatie kon komen. Volgens het OM heeft M. informatie opgevraagd van enkele tientallen strafrechtelijke onderzoeken in het zuiden van het land. Of deze zaken daardoor schade hebben opgelopen, wordt nog onderzocht. Deze maand moet daar meer over duidelijk worden.

Mark M. beroept zich op zijn zwijgrecht, tegen de politie zegt hij niets over het mogelijk lekken van vertrouwelijke informatie aan criminelen.

Meldingen

De politieman uit Weert heeft volgens het OM niet alleen actief gezocht naar onderzoeken en personen, hij liet zich ook automatisch op de hoogte houden over personen en kreeg meldingen zodra er nieuwe informatie beschikbaar was. Hij deed dat met abonnementen op die informatie. In september had hij er daar 23 van lopen.

Mark M. is eind september aangehouden. Hij kwam in beeld door een onderzoek naar een autohandelaar uit Oirschot, bij wie gevoelige politie-informatie werd aangetroffen.

Op 12 januari staat M., met nog drie verdachten, voor de rechter in een pro-forma zitting. Deze andere verdachten zijn een 45-jarige man uit Eindhoven die mogelijk als tussenpersoon fungeerde, een 37-jarige man uit Veldhoven en een 33-jarige man uit Geldrop. Zij worden verdacht van actieve ambtelijke omkoping.

De politie heeft eerder al erkend dat er fouten zijn gemaakt waardoor M. jarenlang zijn gang heeft kunnen gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Toen hij daar weer af werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

Video: Chronologie MH17-ramp in 60 seconden