De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de zaak rond het paardenvleesschandaal verloren van voedselwaakhond Foodwatch. De NVWA had niet mogen weigeren om de namen van afnemers en productnamen bekend te maken.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

De inzet van de rechtszaak aangespannen door consumentenorganisatie Foodwatch was een volledig overzicht van de producten waarin het paardenvlees van de veroordeelde vleesverwerker Willy Selten is terechtgekomen.

Na lang touwtrekken tussen foodwatch en de NVWA was een deel van de producten, inclusief merknamen, in november vorig jaar al bekendgemaakt. Maar die gedeeltelijke lijst ging Foodwatch niet ver genoeg.

Ze vindt dat consumenten er recht op hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden.

Bestuderen

De NVWA weigerde woensdag te zeggen of het nu bekendmaakt welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen, en in welke producten dit vlees terecht is gekomen. ''Wij gaan de uitspraak eerst goed bestuderen'', aldus een woordvoerster.

Willy Selten werd eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor fraude met paardenvlees. Het werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees.

Te lang

Voor Foodwatch is de uitspraak een "overwinning voor de consument." Toch heeft het veel te lang geduurd voordat er een uitspraak is gekomen, zegt Jurjen de Waal, politiek campaigner bij Foodwatch.

"In dit geval heeft het ruim twee en een half jaar geduurd om de informatie boven tafel te krijgen. Dat is veel te laat. Voedsel wordt snel geconsumeerd en bij fraude moet informatie daarom zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt." 

De Waal hoopt dat er vanuit de politiek concrete maatregelen worden genomen om bij fraude en schandalen tijdig en volledig geïnformeerd te worden.