De rechtbank in Amsterdam buigt zich op 9 februari over de zaak van drugsdealer Flip S., die ervan wordt verdacht dat hij in Amsterdam witte heroïne verkocht als cocaïne. De 43-jarige S. blijft tot die tijd vastzitten, besloot de rechter woensdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) acht S. verantwoordelijk voor de moord op drie Britse toeristen, die om het leven kwamen na het gebruiken van witte heroïne, die hen als cocaïne verkocht was. Ook wordt hij verdacht van twaalf keer poging moord.

Tijdens de zitting vroeg advocaat Gerald Roethof, die S. bijstaat, voor de vrijlating van zijn cliënt. Volgens de advocaat loopt de zaak al erg lang en is er geen sprake van vlucht- of herhalingsgevaar. Bovendien is S. vader en 'verwatert de band met zijn kind'.

Ook noemde Roethof verschillende andere zaken, waarbinnen verdachte de inhoudelijke behandeling in vrijheid mochten afwachten.

Vergiffenis

Zelf vroeg S., die tijdens de zitting geen capuchon droeg, zoals tijdens eerdere zittingen wel het geval was, opnieuw om vergiffenis. 'Mocht u besluiten mij te schorsen, dan zal ik u niet teleurstellen', zei hij. De rechter ging echter mee met het OM, dat stelde dat het maatschappelijk belang in deze zaak zwaarder weegt dan het persoonlijke belang van S.

De 42-jarige S. meldde zich in april bij de politie, nadat hij zichzelf had herkend op beelden die door de politie verspreid waren. Op die beelden is te zien dat hij drugs verkoopt aan drie Deense toeristen op de Stadhouderskade. Zij worden later onwel, als ook zij witte heroïne gesnoven blijken te hebben. Later zou S. bekenen het witte poeder aan deze drie toeristen te hebben verkocht.

Andere incidenten

Tijdens een eerdere zitting vroeg S. de Deense slachtoffers om vergiffenis. Betrokkenheid bij andere incidenten, werd door hem ontkend. Ook zou hij niet hebben geweten dat hij witte heroïne verkocht.

Uit later onderzoek zou blijken dat geen van de slachtoffers Flip S. herkende als de man die hen de witte heroïne verkocht in de stad.