Deze week krijgen 54.000 politiemedewerkers duidelijkheid over hun toekomst binnen de politie. Ze horen op welke functie en op welke werkplek ze geplaatst worden. 

Als ze het er niet mee eens zijn, kunnen ze bezwaar maken, meldt de politie dinsdag.

Volgens Janine van den Berg van de korpsleiding is het ''ontzettend belangrijk dat we een hele grote groep medewerkers nu meer zekerheid kunnen geven over hun werkplek en functie''.

De meeste politiemedewerkers blijven hun huidige werk doen, maar het zou kunnen dat dat binnen een ander deel van de politie is of op een andere locatie.

De mensen die niet terug naar hun oude plek kunnen, hebben inspraak gehad in waar ze dan wel terecht komen. Volgens de korpsleiding komt 80 procent van deze mensen op een plek terecht waarvoor ze zelf een voorkeur hadden uitgesproken.

Problemen

De reorganisatie, die onderdeel uitmaakt van de vorming van de nationale politie, loopt al een hele tijd en gaat gepaard met veel problemen. In 2011 kreeg de korpschef de opdracht om de politie veel efficiënter te maken. Maar de gewenste snelheid en de manier waarop, bleken niet realistisch.

Op de werkvloer heerst al een hele tijd grote onrust over de gevolgen van de veranderingen. Politiemensen vinden ook de afstand tussen de werkvloer en de top te groot.