Volgens Sonja Holleeder was geld het belangrijkste motief voor haar broer Willem Holleeder om haar man Cor van Hout te laten vermoorden.
 

Dat heeft ze dinsdag verklaard tijdens het hoger beroep in het liquidatieproces Passage voor het gerechtshof in Amsterdam.

NRC berichtte hier eerder al over.

"Na de dood van Cor kwam hij langs en zei: 'Ik kom voor de erfenis', maar er was helemaal geen erfenis."

Sonja verklaarde emotioneel dat Willem het geld deels nodig had om de daders van de moord op Van Hout te betalen. "Hij liet me de schutters van mijn man betalen."

Het geld zou volgens Sonja naar de in 2011 geliquideerde topcrimineel Stanley Hillis gaan, mogelijk om de schutters te betalen. Omdat het er niet was, moest Sonja een huis in Spanje afstaan. Later werd dit teruggedraaid omdat Willem tegen Sonja zei dat Hillis haar een aardige meid vond.

Reden

​De dood van haar man, begin 2003, was voor Sonja de belangrijkste reden om te getuigen tegen haar broer Willem.

"De moord op Cor was voor ons de belangrijkste beslissing om naar de politie te stappen", aldus Sonja. "Het was een moeilijke stap, maar ik ben het verplicht tegenover mijn kinderen. Zij hebben geen vader meer en ik geen man."

Volgens Sonja heeft Willem meerdere malen aan haar laten weten dat hij degene was die Van Hout heeft laten vermoorden en dat ze dus naar hem moest luisteren omdat ze wist wat er kon gebeuren.

"Hij heeft gezegd dat hij Cor heeft laten doen, hij herinnert me daar ook aan. Hij bepaalde mijn leven, hij zag me als zijn bezit."

Van Hout en Holleeder waren samen mede-verantwoordelijk voor de ontvoering van Freddy Heineken in de jaren tachtig.

Astrid Holleeder

Astrid Holleeder liet maandag in de rechtszaal ook duidelijk weten dat Willem achter de moord op Van Hout zit. "Hij heeft hem (de moord) besteld, hij heeft betaald. Dus hij is de moordenaar."

Astrid zei dat zij de beslissing nam om naar de politie te stappen, omdat ze doorhad dat het gevaar van haar broer, "zijn bloeddorst", niet zomaar zou stoppen.

Endstra

Sonja versterkt deze woorden door te verklaren dat Willem tegen haar heeft gezegd dat ook "Endstra gaat eraan. Hij heeft met CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid) gesproken." 

"Hij is ook doorgegaan". Op de vraag van het gerechtshof om wie dat dan gaat noemt Sonja de namen Kees Houtman en Thomas van der Bijl. 

Volgens Sonja stonden er nog meer namen op het lijstje van Willem zoals Danny K., Dick Vrij. en Harrie Stoeltie (Hells Angel).

Den Hartog

Volgens Sandra den Hartog is Willem Holleeder verantwoordelijk voor de dood van haar ex-man Sam Klepper. Klepper werd in 2000 vermoord. Den Hartog kreeg twee jaar later een relatie met Willem die duurde tot 2014.

"Ik denk niet dat hij het heeft gedaan. Ik weet het zeker", aldus Den Hartog stellig.

Sandra zegt dat Willem Holleeder in een kwade bui bekende dat hij Klepper heeft laten vermoorden. Sandra wilde dat zeker weten en is op Astrid Holleeder afgestapt om te vragen of dat klopte. Astrid heeft dat op dat moment toegegeven. Wel fouilleerde Astrid Sonja eerst om zeker te weten dat ze niet werd afgeluisterd.

Willem ontkende dit later in een gesprek met Den Hartog en gaf Dino Soerel de schuld van de moord op Klepper.

Beschermd

Over de relatie tussen haar en Holleeder zegt Den Hartog dat ze zich eerst beschermd voelde. John Mieremet (geliquideerd in november 2005) en later ook Willem vertelde aan Den Hartog dat de Servische maffiabaas Sreten Jocic achter de moord op Klepper zat. 

Den Hartog kreeg te horen dat ze een groot geldbedrag moest betalen om Jocic af te kopen. Hier zorgde Willem voor.

Jocic is in de onderwereld bekend als Joca Amsterdam, omdat hij in de vroege jaren negentig in Nederland actief was in de heroïne- en cocaïnehandel.

Geïsoleerd

Den Hartog zegt verder geïsoleerd te zijn door Holleeder. "Hij bepaalde met wie ik omging en hij stuurde ook familie langs om op mij te letten." Astrid en Sonja verklaarden in dezelfde lijn. 

Den Hartog ging ook in op de contacten die Willem had bij de politie. Die zou hij hebben overgenomen van haar overleden man Klepper. "Er was een keer een politie-inval bij ons. Dat wist Sam al van tevoren". Ook kreeg hij informatie uit verhoren. "Dan wist hij precies wat ik had gezegd."

Soerel

De verklaringen van de zussen Holleeder en Den Hartog zijn belangrijk in de strafzaken tegen de verdachten Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. Peter la S. en Sjaak B. in het liquidatieproces. Soerel en kroongetuige Ros zijn als enige verdachten aanwezig in de rechtszaal.

Sonja verklaarde nooit deze namen uit de mond van Willem te hebben gehoord. Ook Den Hartog zegt niets te weten over deze mannen en zich afvraagt wat ze moet vertellen.

Wel vertelde Willem aan Sandra dat hij sociale contacten had met Soerel. "Ze gingen uit eten met elkaar. Dit was rond 2003, 2004. En een keer dat ze een weekend naar Parijs gingen. Later gaf hij Dino de schuld van de moord op Sam. Ik wist gewoon dat hij zat te liegen."

Astrid Holleeder

Astrid Holleeder verklaarde maandag eveneens nauwelijks iets te weten van de verdachten. Ze had een ontmoeting met Soerel, maar dat bleef bij een handdruk.

Soerel is volgens het OM onder meer opdrachtgever van de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ook Willem Holleeder wordt verdacht van de betrokkenheid bij de dood op Houtman en Van der Bijl.

Rechtszaak

Willem Holleeder staat ook terecht voor een aantal liquidaties waaronder de moord op Van Hout, maar deze zaak dient apart voor de rechtbank. Het liquidatieproces Passage is wel nauw verweven met die rechtszaak.