Minister Henk Kamp (Economische Zaken) tekent geen hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechter in een Wob-procedure over de Groningse gaswinning.
 

Dat meldt RTV Noord.

Eerder meldde de minister wel in hoger beroep te gaan. De Wob-procedure is aangespannen door  actiegroep de Groninger Bodem Beweging (GBB).

De rechter bepaalde dat de bewindsman diverse documenten, waarop hij zijn eerdere gasbesluit heeft gebaseerd, openbaar moet maken. Kamp ging hier in eerste instantie niet mee akkoord omdat er volgens hem zwaarwegende bezwaren waren om de papieren niet vrij te geven.

Hij laat nu volgens RTV Noord in een brief de bodembeweging weten dat "bij nader onderzoek is gebleken dat niet alle op het ministerie aanwezige stukken zijn betrokken bij mijn eerdere besluitvorming". Kamp voegt er aan toe "dat erg te betreuren". 

Video: De gaswinning in Groningen

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Animatie: in60seconds.nl

Nieuwe beslissing

De bewindsman kondigt aan binnen twee weken een nieuwe beslissing te nemen. "Waarbij ik de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland in acht zal nemen", verzekert hij de bodembeweging.

Bij een Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur) moet de overheid documenten openbaar maken, tenzij er grote bezwaren zijn. Het gaat in dit geval onder meer om de communicatie tussen Economische Zaken, de NAM, het Staatstoezicht op de Mijnen, de Technische commissie bodembeweging, TNO, het KNMI en GasTerra.

Niet alleen de GGB trekt gegevens van Kamp in twijfel. Ook de Vereniging Eigen Huis zette eerder vraagtekens bij cijfers van Kamp over de gevolgen van de gasboringen in de noordelijke provincie.