Astrid Holleeder besloot om naar de politie te stappen, omdat ze doorhad dat het gevaar van haar broer Willem Holleeder, "zijn bloeddorst", niet zomaar zou stoppen. 

Dat heeft ze maandag verklaard tijdens het hoger beroep in het liquidatieproces Passage voor het gerechtshof in Amsterdam.

Astrid Holleeder zegt dit te weten uit de gesprekken die zij had met haar broer Willem Holleeder. "Hij vertrouwde mij. Ik was zijn anker." Ze besloot uit eigen overweging opnames te maken van de gesprekken met haar broer om bewijs te verzamelen.

Willem Holleeder, zelf geen verdachte in het liquidatieproces, sprak met zijn zus over de zaak Passage, omdat er verklaringen werden gegeven die gevolgen konden hebben voor eventuele vervolging van hem. 

De kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros verklaarden beiden over Willem Holleeder. Vooral over de verklaringen van Ros, maakte Willem zich zorgen.

Willem besprak met Astrid, zelf advocate, vaak stukken van zaken waarin hij werd verdacht. Dit ging in persoonlijke gesprekken op van tevoren besproken plekken die met codewoorden werden aangegeven. "We hadden wel telefonisch contact, maar alleen als we wilden dat justitie het opnam."

Soerel

Astrid verklaarde verder dat zij uit eigen hand niets weet over de rollen van verdachten in het liquidatieproces, Dino Soerel, Jesse R. en Sjaak B. Soerel R. en ook Ros zijn aanwezig in de rechtszaal. 

Soerel wordt gezien als de opdrachtgever van de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). R. wordt verantwoordelijk gehouden als dé moordenaar die betrokken was bij alle zeven liquidaties. Ook Holleeder zou een rol hebben gespeeld bij de dood van Houtman en Van der Bijl.

Astrid benadrukte tegenover het gerechtshof dat alle gesprekken met haar broer over hem gingen. "Willem is alleen in zichzelf geïnteresseerd. Er werden sowieso nauwelijks namen genoemd als wij met elkaar spraken. Zo ging dat bij ons. Ik kan u alleen vertellen wat hij mij vertelt."

Emotioneel

"Willem heeft geen vrienden, hij heeft alleen potentiële slachtoffers." Zo zou ook Soerel, die Astrid een keer in het bijzijn van haar broer ontmoette, op een lijstje hebben gestaan.

Astrid was bij tijden erg emotioneel. Ze zei zich te schamen voor haar broer, maar het ook moeilijk te vinden om tegen Willem te getuigen. "Het is toch je broer."

Video: Zussen Holleeder getuigen

Zussen Holleeder getuigen in liquidatiezaak
Zussen Holleeder getuigen in liquidatiezaak

Astrid Holleeder zei maandag dat ze misdaadverslaggever Peter R. de Vries in vertrouwen oman ver haar plan om te getuigen over haar broer. De journalist gaf haar raad: weet waar jullie aan beginnen en verzamel bewijs, zei hij onder meer.

Van De Vries kreeg ze ook een opnameapparaat. "Zo groot als een koffer zowat. Dat werd hem niet. Het was wel lief bedoeld hoor'', aldus Astrid Holleeder.

Ex-vriendin

De zussen van Willem Holleeder, Astrid en Sonja, en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog worden maandag en dinsdag gehoord.

Hun kennis over liquidaties in het criminele milieu is belangrijk. Holleeder zou met onder anderen Soerel, Ros, R. en de inmiddels geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

De zaak tegen Holleeder bij de rechtbank is echter gescheiden van het liquidatieproces bij het gerechtshof.