De zuidwesterstorm die zondag over Nederland raasde, heeft op diverse plaatsen tot overlast geleid. Het ging hierbij vooral om omgewaaide bomen, takken en dakpannen die op auto's vielen.

Het KNMI had voor Noord-Holland en de noordelijke provincies gewaarschuwd voor extreem weer en code oranje afgegeven. Op het hoogtepunt werden zondagavond windsnelheden gemeten van 100 tot 120 kilometer per uur.

Later nam de wind in kracht af. ''In alle kustprovincies, met uitzondering van Zeeland, komen nog zware windstoten voor tot 90 kilometer per uur'', meldde het instituut in de nacht van zondag op maandag.

Ook maandagmiddag trekt de zuidwestenwind weer aan naar krachtig tot stormachtig, aldus Weerplaza. Er kunnen windstoten voorkomen tot 90 kilometer per uur in het westen van het land. In Zeeland en Zuid Holland mogelijk zelfs 90 tot 100 kilometer.

Verhoogde waterstanden

De A20 bij Rotterdam moest zondagavond worden afgesloten, omdat er door de zware regenval veel water op de weg lag. Rijkswaterstaat liet omstreeks middernacht weten dat de snelweg in beide richtingen weer open was.

Rijkswaterstaat waarschuwde verder voor verhoogde waterstanden langs de kust en op het IJsselmeer. Het hoogste waterpeil werd aan het begin van de nacht verwacht bij Delfzijl, maar dat viel lager uit dan verwacht.

Volgens het waterschap Noorderzijlvest kwam de waterstand door de afnemende storm niet uit op de verwachte vier meter boven NAP, maar een meter lager.

Dijkbewaking

De waterschappen in Friesland en Groningen hadden aangekondigd uit voorzorg dijkbewaking in te stellen, maar grote overlast leek uiteindelijk uit te blijven. Zo kondigde het Wetterskip Fryslân (Waterschap Friesland) zondagavond laat al aan de dijkbewaking in te trekken, omdat de verwachtingen over de wind en waterstand waren bijgesteld.

Door de harde wind kon een aantal bruggen en sluizen zondag niet worden bediend. Zo werden de sluizen bij IJmuiden en Delfzijl gesloten. Ook werden bij Delfzijl de zogenoemde coupures, openingen in dijken, afgesloten in verband met hoogwater.

Veerdiensten

In Zeeland werden de veerboten die varen tussen Vlissingen en Breskens uit de vaart genomen. Ook moesten veerdiensten van en naar enkele waddeneilanden worden geschrapt.

Op Schiphol moesten reizigers zondagavond rekening houden met vertragingen van een kwartier tot een uur. Vier vluchten moesten worden geannuleerd, zei een woordvoerster.

Schade

De schade als gevolg van de storm lijkt vooralsnog mee te vallen, blijkt uit gegevens van Alarmeringen.nl. De brandweer heeft in twaalf uur tijd 229 meldingen over stormschade gekregen. Dat is nog niet de helft van het aantal meldingen dat de hulpdiensten twee weken geleden ontvingen bij de najaarsstorm die toen over Nederland raasde. Daarnaast kwamen er 33 meldingen over wateroverlast.

De meeste meldingen over stormschade kwamen uit de regio's Rotterdam-Rijnmond (28), Hollands Midden (24) en Amsterdam-Amstelland (22). In de grote steden waren in Amsterdam (19), Den Haag (10) en Rotterdam (10) de meeste problemen door de harde wind.

Maandagavondspits

Automobilisten en andere weggebruikers moeten maandagavond rekening houden met een drukke spits. Volgens weerbureau Weeronline.nl begint het maandagmiddag te regenen en blijft dat tot in de avondspits flink het geval. Ook steekt een stevige zuidwestenwind op. In het westelijk kustgebied is kans op zware windstoten van rond 80 kilometer per uur.

December begint volgens weeronline.nl zacht. De maxima komen uit op 11 graden in het noorden en op 13 of 14 graden in het zuiden. Als het in De Bilt warmer wordt dan 13,5 graden is het in Nederland de warmste 1 december ooit. Normaal is het begin december overdag een graad of 7. Maar de zeer zachte lucht gaat wel samen met veel regen.

Actuele weersinformatie

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in viaWhatsApp (+31655246155).