Een stevige zuidwesterstorm raast zondagavond over Nederland. Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk of extreem weer en de ANWB adviseert automobilisten alleen de weg op te gaan als het echt nodig is.

Het KNMI waarschuwde voor zeer zware windstoten van 100 kilometer per uur, vooral in het noorden van het land. De dienst gaf zondag code oranje af voor Noord-Holland, Groningen, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer. Halverwege de avond werden de waarschuwingen voor die locaties afgeschaald. In het hele land is nu code geel van kracht. 

Rond 21.30 meldde het KNMI dat windstoten van zo'n 80 kilometer per uur de komende uren nog aan zullen houden. Vlak aan zee zijn nog altijd snelheden tot 100 kilometer per uur mogelijk. In de komende uren neemt de wind geleidelijk in kracht af. 

Overlast

De overlast bleef als gevolg van de storm bleef beperkt. Toch doen zich op sommige plekken in het land enkele problemen voor. Zo is er in Drenthe en Groningen stormschade gemeld. In Haren viel een boom op een geparkeerde auto. Als gevolg van de storm hebben de waterschappen in Friesland en Groningen daarnaast dijkbewaking ingesteld.

De A20 bij Rotterdam was wegens wateroverlast zondagavond in beide richtingen een tijdje dicht bij knooppunt Kleinpolderplein. Als gevolg van zware regenval lag er veel water op de weg. De problemen bij het knooppunt waren rond middernacht weer opgelost. 

Verkeersproblemen

De ANWB waarschuwt dat het verkeer in het hele land last kan hebben van de krachtige wind. Weggebruikers moeten zich dan ook afvragen of het echt nodig is om zondagavond de weg op te gaan. De ANWB raadt het af om met een aanhanger op pad te gaan, vooral langs dijken en op de Afsluitdijk. 

Maandagochtend kan het verkeer tijdens de ochtendspits ook last hebben van de wind. Bovendien zal het door de intensieve regenval die het KNMI voorspelt sowieso maandag drukker op de weg zijn dan gewoonlijk het geval is.

Het is aan te raden om vroeg te vertrekken om de ergste files voor te zijn, aldus de verkeersdienst.

De NS waarschuwt reizigers zondagavond om nauwgezet informatie over vertrektijden in de gaten te houden. 

Hulpdiensten

De brandweercorpsen waarschuwen mensen bij overlast als gevolg van de storm niet meteen te gaan bellen. "De brandweer probeert met de beperkte middelen die er zijn zoveel mogelijk te doen", meldt de Brandweer Amsterdam-Amstelland. "Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op de andere hulpverzoeken."

Het alarmnummer 112 moet worden gebeld bij acuut gevaar voor mens of dier. Dit kan ook bijvoorbeeld gaan om een boom die op de weg is gevallen, of een losrakend dak bij een voetpad. Bij andere gevallen van overlast vraagt de brandweer mensen zelf eerst logisch na te denken.

Bruggen en sluizen

Rijkswaterstaat waarschuwt voor verhoogde waterstanden in verband met de zuidwesterstorm langs de kust en op het IJsselmeer. Automobilisten en schippers kunnen last hebben van de harde wind.

Door de harde wind kan een aantal bruggen en sluizen niet bediend worden. De sluizen bij IJmuiden en Delfzijl worden gesloten, evenals de zogenoemde coupures, openingen in dijken die met deuren kunnen worden afgesloten.

In de nacht van zondag op maandag wordt rond 1.00 uur bij Delfzijl de hoogste waterstand verwacht van 4 meter boven NAP, zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Naar verwachting neemt de wind in de nacht van zondag op maandag weer af.

Bekijk de meest actuele weersinformatie

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in via WhatsApp (+31655246155).