In de Grote- of Sint Bavokerk in Haarlem is zondagmiddag Hannie Schaft herdacht, de verzetsstrijder die bekend werd als 'het meisje met het rode haar'.

Omdat het zeventig jaar geleden is dat Schaft werd herbegraven, was de herdenkingsplechtigheid groter dan andere jaren. Er waren bijna negenhonderd mensen aanwezig.

CDA-leider en gastspreker Sybrand Buma zei dat het de taak is van onze generatie om de waarden waarvoor Schaft en ontelbare anderen streden door te geven en levend te houden.

"Zoals Hannie Schaft en mijn grootvader, naar wie ik vernoemd ben, vanuit politiek totaal tegenstrijdige visies, één waren in hun strijd voor vrijheid en recht", sprak Buma. "Zo moet ook de samenleving van vandaag één front vormen tegen terrorisme, radicalisme en onverdraagzaamheid.''

Collaborateurs

Aansluitend op de plechtigheid in de kerk was er een stille tocht met tweehonderd tot driehonderd deelnemers. In het Kenaupark werden bloemen neergelegd bij het monument voor Hannie Schaft.

Schaft pleegde in de Tweede Wereldoorlog aanslagen op Duitsers, collaborateurs en landverraders. Ze werd op 17 april 1945, drie weken voor het eind van de oorlog, gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. Op 27 november 1945 is ze met militaire eer herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen.

Musical

Onlangs ging een musical over haar leven in premiere met in de hoofdrollen Jim Bakkum en Roos van Erkel. Deze voorstelling is nog steeds in de Nederlandse theaters te zien.

Over haar leven zijn diverse boeken geschreven. De biografie die Theun de Vries maakte is daarvan het meest bekend: Het meisje met het rode haar. In 1981 is het boek door Ben Verbong verfilmd met in de hoofdrollen Renée Soutendijk, Peter Tuinman en Johan Leysen.