De politie in Rotterdam heeft zondag twintig mensen aangehouden rond een demonstratie van anti-islamorganisatie Pegida. Zij volgden aanwijzingen van de politie niet op en hadden geen identitietsbewijs bij zich.

Dat heeft de politie zondag via Twitter laten weten. Een persoon werd aangehouden vanwege het illegaal afsteken van vuurwerk. Verder noemt de politie de sfeer "over het algemeen rustig en vriendelijk". 

De ongeveer tachtig Pegida-demonstranten wilden eigenlijk een optocht door de stad houden, maar dat mocht niet van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De meeste Pegida-betogers stapten daarom in de bus bij station Rotterdam CS die ze naar het Willemsplein bracht. Wie dat niet deed, werd aangehouden. Linkse tegendemonstranten werden op afstand gehouden door agenten. In de binnenstad was veel politie op de been.

Koopzondag

Dat Aboutaleb een tocht door de stad niet toestond, was voor de eigen veiligheid van de demonstranten en omdat het druk was in het centrum vanwege de laatste koopzondag voor Sinterklaas. Pegida mocht alleen actievoeren bij het Willemsplein.

"De betogers hebben van hun hart geen moordkuil gemaakt en de meesten hebben zich goed gehouden aan de voorwaarden die de gemeente had gesteld", aldus een politiewoordvoerder. De demonstratie verliep volgens hem "relatief rustig en vriendelijk".

Agenten waren massaal aanwezig om de aangekondigde betoging van Pegida in goede banen te leiden.

Video: Veel politie bij Pegida-betoging Rotterdam

Veel politie bij Pegida-betoging Rotterdam
Veel politie bij Pegida-betoging Rotterdam