Het KNMI heeft zondag een waarschuwing laten uitgaan voor gevaarlijk of extreem weer. De ANWB waarschuwt automobilisten alleen de weg op te gaan als het echt nodig is.

De meteorologische dienst waarschuwt voor zeer zware windstoten in de tweede helft van de middag en de avond, vooral in het noorden van het land. De dienst geeft code oranje als waarschuwing, het op een na hoogste niveau.

Code oranje geldt voor Noord-Holland, Groningen, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer, zei een woordvoerster van het KNMI. In de rest van het land blijft code geel van kracht.

Het KNMI kondigt code oranje af als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Weggebruikers

De ANWB waarschuwt dat het verkeer zondag in het hele land last heeft van de krachtige wind. Weggebruikers moeten zich dan ook afvragen of het echt nodig is om zondagmiddag en zondagavond de weg op te gaan. De ANWB raadt het af om met een aanhanger op pad te gaan.

Maandagochtend kan het verkeer tijdens de ochtendspits ook last hebben van de wind. Bovendien zal het door de intensieve regenval die het KNMI voorspelt sowieso maandag drukker op de weg zijn dan gewoonlijk het geval is.

Veerdienst

Een woordvoerster van luchthaven Schiphol laat aan NU.nl weten dat het vliegverkeer zondag tussen 17.00 en 19.00 uur "enige vertraging" kan oplopen als gevolg van de harde wind. Maar het vliegveld verwacht geen grote problemen door de windstoten.

Door de verwachte westerstorm en hoge waterstanden zijn zondag verscheidene afvaarten van veerboten naar de Waddeneilanden komen te vervallen. Zes afvaarten van de sneldienst van en naar Vlieland vertrekken niet, maakte rederij Doeksen bekend.

De tijden in de dienstregeling van en naar Terschelling zijn aangepast.

Waterstanden

Rijkswaterstaat waarschuwt voor verhoogde waterstanden in verband met de zuidwesterstorm langs de kust en op het IJsselmeer. Automobilisten en schippers kunnen last hebben van de harde wind.

Rijkswaterstaat adviseert om niet met lege vrachtwagens of aanhangers op dijken (Afsluitdijk) of viaducten te rijden.

Door de harde wind kan een aantal bruggen en sluizen niet bediend worden. Onder andere sluizen bij IJmuiden en de zeesluis bij Delfzijl worden gesloten.

Bekijk de meest actuele weersinformatie