De KNVB gaat samenwerken met bureau Halt om amateurvoetballers die op het veld geweld gebruiken, te trainen in het beteugelen van hun agressie.

De voetbalbond heeft sinds eind vorig jaar een proef gedaan met de jeugdstraforganisatie. Nu wordt het project landelijk ingevoerd.

Spelers die de training genaamd Sport & Gedrag volgen, krijgen strafvermindering bij een schorsing. Het gaat om voetballers tot achttien jaar die zeven tot tien wedstrijden worden geschorst. De bond hoopt op deze manier geweld op het voetbalveld terug te dringen.

In aanvulling op de training ontwikkelt Halt een speciaal traject voor jongeren die buitensporig fysiek of verbaal geweld hebben gepleegd op het voetbalveld. Ook zij kunnen strafvermindering krijgen als zij dat traject naar tevredenheid afronden.

De verenigingsraad van de KNVB stemt zaterdag over het voorstel om de trainingen van Halt op te nemen in het tuchtrecht van de bond. Het project kost 500.000 euro per jaar en wordt tot 2018 gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Afspiegeling

"Voetbal is volkssport nummer één en daarmee een afspiegeling van de maatschappij. Dat wat op het voetbalveld gebeurt, gebeurt ook op het schoolplein, in het winkelcentrum of op straat", aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB.

"En dat is precies de reden dat we graag met Halt samenwerken, want zij hebben ruime ervaring met het begeleiden van deze jongeren. Samen met de voetbalverenigingen kunnen wij natuurlijk veel doen, maar bij Halt werken experts op dit gebied en daar maken we graag gebruik van."

Nieuwenhuizen

Sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere, eind 2012, is het aantal excessen gedaald. Maar de KNVB constateert de laatste tijd weer een toename van het aantal tuchtzaken over  agressieve jonge spelers.

Nieuwenhuizen werd eind 2012 mishandeld door enkele spelers van amateurclub Nieuw Sloten en een vader. Hij overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. De KNVB besloot onlangs de betrokkenen levenslang te schorsen. De rechtbank veroordeelde de voetballers tot twee jaar jeugddetentie.