Na de opkomsten van IS en de aanslagen in Parijs is er geen toename te zien in het aantal meldingen van discriminatie. Dat zou komen doordat er een taboe ligt op het melden van discriminatie.

Dat stelt een woordvoerster van het College voor de Rechten van de Mens tegenover NU.nl.

"Er is niet opeens een enorme piek na de opkomst van IS en de aanslagen en Parijs", aldus de woordvoerster over het aantal meldingen van discriminatie.

Volgens haar betekent dit echter niet dat er geen toename van discriminatie is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat angst voor de islam een toenemend probleem is. De woordvoerster denkt daarom dat de meldingsbereidheid bij discriminatie te laag is. 

“Voor veel anti-discriminatiebureaus en voor de politie is dat lastig. Zij signaleren het probleem van islamofobie, maar zien dit niet terug in de cijfers”, zegt de woordvoerster.

Oplossing

De woordvoerster draagt een deel van de oplossing aan. "Er zal meer aandacht voor mensenrechteneducatie moeten komen", benadrukt de woordvoerster. "Als je geen kennis hebt van mensenrechten, dan is het heel lastig om er naar te handelen.”

Naast bewustwording bij de gediscrimineerden creëren, wordt ook discriminatie op de arbeidsmarkt tegengegaan. Het College voor de Rechten van de Mens biedt trainingen aan voor werkgevers over hoe zij om moeten gaan met vooroordelen.

“Iedereen heeft vooroordelen en stereotypen, dat is gewoon heel menselijk. Maar pas als je je daar bewust van bent, dan kun je daar iets mee", besluit de woordvoerster.

Geweld

Ook de organisatie Meld Islamofobie zet zich in om bewustzijn te creëren over het discriminatieprobleem. De organisatie meldt dat het een toename ziet in het aantal geweldsmisdrijven tegen moslims na de aanslagen in Parijs.

In negentig procent van de gevallen was het slachtoffer een vrouw. Ook op het gebied van geweld is de lage meldingsbereidheid een probleem. Volgens onderzoek van Meld Islamofobie doet slechts 39 procent van de slachtoffers van geweld aangifte bij de politie.