Drie mannen zijn in hoger beroep ieder tot twintig jaar cel veroordeeld voor het doodschieten van de 12-jarige Danny Gubbels.

Ze openden in de zomer van 2010 in Breda het vuur op de woonwagen waar de jongen met zijn familie woonde. De straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De drie zijn veroordeeld voor het medeplegen van moord. Wie er precies heeft geschoten, maakt volgens de rechters niet uit. Alle drie waren volgens het gerechtshof onderdeel van de groep en dus medepleger. De moeder van Danny werd ook geraakt, maar overleefde de kogelregen.

Eerder kregen twee van de verdachten, de Brit Tyrone G. en de Nederlander Marcellino F. , zestien jaar cel. De derde man, de Brit Alistair W., werd in eerste instantie zelfs vrijgesproken.

Aanwezig

Van hem zijn sporen gevonden op losse voorwerpen in het busje dat de groep gebruikte, maar dat was niet genoeg om met zekerheid te zeggen dat hij ook bij de schietpartij betrokken was. De hogere rechter heeft hem nu toch veroordeeld omdat hij aanwezig was, ongeacht of hij zelf heeft geschoten.

Het gerechtshof vindt moord bewezen, omdat er veel aanwijzingen zijn dat de daders de aanslag uitgebreid hebben gepland en voorbereid. De groep reed met een busje naar de Rijnauwenstraat in Breda, met zeker acht wapens.

Verder werd gebruik gemaakt van mobiele telefoons die op de dag zelf voor het eerst in de lucht kwamen en na afloop weer werden uitgeschakeld. Op korte afstand van de Rijnauwenstraat stond bovendien een vluchtauto gereed.

Motief

Het is nooit vastgesteld wat het motief is geweest voor de schietpartij op het woonwagenkamp. Maar volgens het OM kan het bijna niet anders dan dat de aanslag te maken heeft met zware criminaliteit.

Er werd grof geweld gebruikt. De schutters beschoten de woonwagen met kalasjnikovs. In de muren sloegen 27 kogels in. Danny Gubbels werd op twee plekken geraakt door één kogel die in tweeën was gespleten.