Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag geëist dat negen Feyenoord-supporters die voor de rechter verschenen een verbod krijgen om zich op wedstrijddagen op te houden in de buurt van de Kuip.

Dat bleek vrijdag tijdens de eerste zitting van de zaak waarin 44 supporters zich moeten verantwoorden voor hun gedrag voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-AS Roma. 

De aanklager wil dat één van hen een celstraf krijgt van acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De anderen hoorden werkstraffen tot tweehonderd uur tegen zich eisen. Een gebiedsverbod is geëist voor alle mannen.

Een van de 44 supporters wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij komt dinsdag voor de rechter. De andere supporters wordt openbare geweldpleging ten laste gelegd.

Videobeelden

De eerste groep supporters stond vrijdag voor de rechter. De andere 33 mannen moeten 30 november en 1, 2 en 3 december voorkomen. De man die het vuurwerk zou hebben gegooid, is dinsdagmiddag  aan de beurt.

De 44 supporters zijn aan de hand van videobeelden opgespoord. De jongste supporter is 17, de oudste 41. 

Barcaccia-fontein

De Feyenoord-aanhangers veroorzaakten in februari veel schade in de binnenstad van Rome voorafgaand aan de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in de Europa League. Onder meer de Barçaccia-fontein bij de Spaanse Trappen moest het ontgelden. 

In Rome werden eerder negen Feyenoordsupporters die vlak na het incident werden gearresteerd al veroordeeld tot celstraffen of geldboetes. De veroordeelden kregen ook een verbod om nog langer in Rome te verblijven.

De affaire leidde zelfs tot Kamervragen.

Bekijk beelden van de rellen in Rome:

Feyenoord-hooligans zorgen voor schade in Rome
Feyenoord-hooligans zorgen voor schade in Rome