De aanklager heeft donderdag celstraffen van acht en zes jaar geëist tegen twee mannen die ervan verdacht worden dat ze in juni in Amsterdam iemand wilden liquideren.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is dit op het nippertje voorkomen doordat de politie de gestolen auto waarin ze reden in de gaten kreeg en aan de kant zette. In de auto vond de politie een automatisch wapen, doorgeladen handvuurwapens (waarvan een met demper), munitie, benzine en een wc-rol.

De twee waren volgens justitie samen in de gestolen auto naar een waterpijpcafé gereden in Amsterdam, waar in maart 2014 Mohammed El Mayouri werd geliquideerd. De ene verdachte, een veertigjarige Zaandammer, heeft verklaard dat ze daar iemand in de gaten gingen houden.

De andere verdachte, een man van 27 uit Amsterdam, zei dat ze daar een tas met wapens zouden overdragen. Beide verdachten hebben verklaard dat het de bedoeling was dat de auto in brand gestoken zou worden nadat de klus was geklaard.

Donkere BMW

De auto waar ze in zaten, reed achter een donkere BMW aan toen die wegreed bij het waterpijpcafé. Het OM is ervan overtuigd ze iemand wilden liquideren en dat de politieagenten dat hebben weten te voorkomen door de gestolen auto te stoppen.

Bénédicte Ficq, advocate van de hoofdverdachte (de 27-jarige Amsterdammer), is niet onder de indruk van het betoog van het OM. ''Dat is uitsluitend gebaseerd op speculatie, niet op bewijs. Het is één grote zak lucht.''

Het OM gaat ervan uit dat de hoofdverdachte deel uitmaakt van de groep rond Gwenette Martha, een van de sleutelfiguren in de gangsteroorlog, die vorig jaar werd geliquideerd in Amstelveen. Wie het beoogde slachtoffer was is wel bekend bij justitie, maar daar willen ze niets over kwijt.