Vluchtelingenwerk Nederland kampt met een overschot aan vrijwilligers. Vooral de laatste maanden is het aantal enorm toegenomen en er is nu zelfs een wachtlijst voor nieuwe aanmeldingen.

Dat meldt BNR Radio donderdagochtend. 

De afgelopen maanden hebben zich ruim tienduizend nieuwe mensen aangemeld, dat is meer dan er momenteel nodig zijn vluchtelingen en asielzoekers in Nederland te begeleiden.

Jasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk is "positief verrast" door alle belangstelling. "We hebben eigenlijk al jarenlang 7.500 vrijwilligers, maar met de komst van meer vluchtelingen naar Nederland hebben we ook meer hulpverleners nodig." 

Aan die oproep is gehoor gegeven: "De afgelopen maanden is de barometer echt door het dak gegaan. Per dag hebben zich zo'n 125 mensen per dag hebben zich aangemeld. De teller staat nu op 10.000."

Wel nodig

Volgens Kuipers moeten mensen niet denken dat ze door de grote belangstelling niet meer nodig zijn. "We gaan hen nog nodig hebben in de toekomst, dus het is niet gezegd dat het nu moet stoppen."

Kuipers legt uit dat sommige asielzoekers die naar Nederland komen een half jaar moeten wachten voordat ze mogen beginnen met hun asielprocedure. Een deel van de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Nederland geeft voorlichting over die asielprocedure en is dus over een half jaar heel hard nodig. "We helpen mensen bij hun integratie en het vinden van een plekje in de Nederlandse samenleving, daarin zijn nog alle zeilen nodig."

Uit een rondgang van BNR Radio blijkt dat niet alleen Vluchtelingenwerk Nederland veel aanmeldingen krijgt. Ook het Rode Kruis, het COA en Kerk in Actie zien de afgelopen maanden een stijging in het aantal nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers.

Video: De asielprocedure in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds