De NS gaat alle treinen voorzien van camera's aan de voorzijde. Die moeten ervoor zorgen dat het treinverkeer sneller kan worden opgestart na een incident op het spoor.

Dat bevestigt een woordvoerder van de NS aan NU.nl na berichtgeving door Metro.

Aan de hand van de beelden kan de politie in de toekomst sneller bepalen of er bijvoorbeeld sprake is van een zelfdoding.

"Regels van Justitie schrijven voor dat twee onafhankelijke bronnen nodig zijn om vast te stellen dat het om zelfdoding gaat", aldus de woordvoerder. De verklaring van een machinist alleen is dus niet voldoende.

Omdat vooralsnog alleen de machinist als bron kan worden opgevoerd, is het instellen van een onderzoek noodzakelijk. Dat neemt vaak veel tijd in beslag. De NS hoopt dat die tijd, met de komst van de camera's, wordt ingekort.

Proef

De camera’s zullen standaard in nieuw bestelde treinen zitten en worden in reeds bestaande treinen bevestigd. De NS heeft vorig jaar een proef gehouden met de camera's.

Hoeveel camera's er precies worden bevestigd per trein en wanneer alle treinen voorzien zullen zijn is nog niet precies duidelijk, omdat het plan nog verder moet worden uitgewerkt.