In Steenbergen komt geen asielzoekerscentrum. Wel zullen in de Brabantse gemeente hooguit honderd nieuwe vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, worden gehuisvest. 

Dat is woensdagavond besloten tijdens een raadsvergadering.

Het college had eerder voorgesteld tussen de tweehonderd en driehonderd vluchtelingen op te vangen op meerdere locaties in de gemeente voor hooguit twee jaar. Maar dat voorstel werd weggestemd.

Eind oktober liep een informatiebijeenkomst met insprekers in een sporthal nog flink uit de hand. Woedende tegenstanders van opvang en herrieschoppers joelden luid en langdurig en maakten het sprekers vrijwel onmogelijk.

Woensdag verliep de raadsvergadering zonder incidenten. College, raadsleden en acht burgers die spreektijd hadden aangevraagd werden door de tientallen geïnteresseerden in de zaal niet gestoord.

Tegengas

Enkele sprekers distantieerden zich voor de uit de handen gelopen bijeenkomst in oktober. ''Het blijkt maar weer eens hoe dun het vliesje is van onze zogenoemde beschaving. Een ordinaire hetze tegen moslims en de islam. Om wat tegengas te geven sta ik hier'', zei een spreekster.

Een eerder ingediend verzoek van zo'n duizend inwoners om een referendum over opvang te houden zal op een later tijdstip worden behandeld, zei waarnemend burgemeester Joseph Vos. Vanaf maandag heeft Steenbergen de 53-jarige Ruud van den Belt als nieuwe burgemeester.