De problemen op het spoor rond Schiphol moeten volgend jaar zijn opgelost. Dat belooft regiodirecteur Cees de Vries van spoorbeheerder Prorail.

De Vries zei dit woensdag voor AT5.

Schiphol is het spoortraject waar zich de meeste vertragingen voordoen. Meerdere malen per week zijn er vertragingen of storingen op en bij Schiphol, tot grote ergernis van veel reizigers.

De Vries belooft dat Prorail het komend jaar de problemen echt gaat aanpakken. "Wij willen dat het topklasse wordt rond Schiphol", stelt hij. "Vanwege het economische belang. En omdat storingen rond Schiphol een olievlekwerking hebben op de dienstregeling in de hele Randstad."

Zwanen

Prorail liet eerder al weten volgend jaar meer ruimte te gaan creëren op de perrons. De Schinkelspoorbrug, die de afgelopen maanden meerdere malen kampte met storingen en niet goed sloot, wordt aangepakt. En het incidententeam dat storingen op Schiphol moet verhelpen, wordt versterkt.

Tachtig procent van de vertragingen in de Schipholtunnel heeft een oorzaak die buiten de tunnel zelf ligt. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische storingen aan kapotte treinen, defecte spoorbruggen, zwanen op het spoor of uitval van treinen door koperdiefstallen.

Topprioriteit

Prorail noemt een goede bereikbaarheid van Schiphol een "topprioriteit". Op het station stappen dagelijks 87.000 reizigers in, over of uit. Er rijden per uur 48 treinen van en naar de halte onder Schiphol. Dit aantal blijft toenemen, waardoor station Schiphol op termijn uit zijn jasje groeit.

De spoorbeheerder voert momenteel intensief overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam en de Veiligheidsregio over het bestrijden van de storingen en vertragingen.

Spoorellende

De Amsterdamse gemeenteraad vergaderde dinsdagavond over de aanhoudende spoorellende rond Schiphol. Veel Amsterdammers en toeristen die de hoofdstad bezoeken hebben last van de stremmingen en treinuitval.

Commercieel directeur Maarten de Groof van Schiphol heeft tijdens de sessie voorgesteld dat de Noord-Zuidlijn, de metroverbinding die als alles goed gaat vanaf 2017 Amsterdam Noord met station Zuid verbindt, wordt doorgetrokken naar de luchthaven. Op die manier zijn reizigers niet meer zo afhankelijk van de vaak haperende NS-verbinding tussen het vliegveld en de hoofdstad.

Video: 'Problemen rond Schiphol moeten volgend jaar zijn opgelost'

'Spoorproblemen rond Schiphol volgend jaar opgelost'
'Spoorproblemen rond Schiphol volgend jaar opgelost'