De rechtbank in Maastricht heeft woensdag het voorarrest geschorst van twaalf verdachten uit de zogenoemde Bandidoszaak. Onder hen was ook Harry Ramakers, voorzitter van de Limburgse afdeling van de Bandidos.

De reden voor de schorsing is dat de inhoudelijke behandeling nog een tijd op zich laat wachten: dat gebeurt naar verwachting niet voor komende zomer.

De verdachten moeten zich wel aan strenge voorwaarden houden. Zo moeten ze binnen de grenzen blijven van de gemeente waar ze wonen, behalve als ze naar hun advocaat gaan.

Ze mogen geen strafbare feiten plegen. Ook mogen ze geen contact opnemen met mensen die op een lijst staan die opgesteld is door het Openbaar Ministerie. Op die lijst staan 65 namen van onder meer medeverdachten en slachtoffers.

Vast

Een verdachte blijft wel vast zitten. Zijn voorarrest was eerder al eens geschorst, maar hij had de voorwaarden geschonden.

De Bandidos zijn volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie. De verdachten zouden betrokken zijn bij drugshandel, bedreigingen, afpersingen en openlijk geweld. Ze worden ook verdacht van witwassen en verboden wapenbezit.