Verdachte van jihadisme in Nederland die onder toezicht stonden van de reclassering, zijn alsnog afgereisd naar Syrië om deel te nemen aan de oorlog daar. 

Dat zegt de directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip tegen NRC Handelsblad

De reclassering kan niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. In totaal lopen veertig vermeende jihadisten in Nederland vrij rond.

Ze staan in afwachting van hun strafproces onder toezicht van reclassering en worden bijvoorbeeld verdacht van ronseling, opruiing of het financieren van de gewapende strijd in onder meer Syrië en Irak. 

Ondanks het toezicht zagen enkele verdachten kans toch uit te reizen. In een reactie aan NU.nl laat van Gennip weten dat het toezicht vanuit de reclassering bestaat uit controle en begeleiding. "Wij controleren of een verdachte of veroordeelde zich houdt aan de voorwaarden die zijn opgelegd door de rechter. Binnen een toezicht bewegen mensen zich vrij in onze samenleving. Er is geen sprake van 24-uursbewaking tijdens een toezicht." 

Geïsoleerd

Daarnaast benadrukt Van Gennip tegenover NRC dat het gaat om een geïsoleerde groep verdachten. "Vaak zijn reclasseringswerkers nog de enigen die contact met ze hebben." Ook heerst onder de verdachten onbegrip over de manier waarop ze in Nederland behandeld worden.

Daarnaast zijn de cliënten vaak hoog opgeleid, waardoor het voor hen extra kwetsend kan zijn dat ze bijvoorbeeld geen werk kunnen vinden in Nederland.