Op het Esmarkerveld in Enschede zijn op een locatie waar een asielzoekerscentrum moet komen twaalf halve varkenskoppen neergelegd.

De koppen zijn neergelegd voor en gespiesd op een hek bij het weiland waar het azc moet komen met plek voor zeshonderd asielzoekers. Ook is er een halve varkenskop neergelegd op de herdenkingssteen voor de meteoriet die 25 jaar geleden insloeg op deze plek, meldt RTV Oost.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen bedreigingen geuit, noch bij de politie, noch op sociale media.

De varkenskoppen zijn vermoedelijk bedoeld als protest tegen de komst van het centrum, al is er geen verklaring achtergelaten waarin de daders de verantwoordelijkheid voor de actie opeisen.

Milieudelict

De politie heeft geen idee wie de daders zijn en stelt een onderzoek in. "Het gaat hier om een milieudelict", zei de woordvoerder. In opdracht van de gemeente Enschede zijn de koppen verwijderd.

De komst van het asielzoekerscentrum is een heet hangijzer in Enschede. Onlangs bracht een demonstratie tegen het plan honderden mensen op de been. Een kleine groep volgde de aanwijzingen van de politie niet op en bracht de Hitlergroet. Zes mensen werden gearresteerd.

Video: Varkenskoppen bij azc Enschede

Varkenskoppen bij toekomstig azc Enschede
Varkenskoppen bij toekomstig azc Enschede