Een 27-jarige man moet vijf jaar de cel in omdat hij door het stelen van een stuk gasleiding in april een enorme gasexplosie had veroorzaakt in een flat in Heerlen.

De ontploffing zorgde voor een gigantische schade. Drie mensen raakten gewond en tientallen anderen tijdelijk dakloos. Een stratenmaker vloog door de explosie zeventien meter door de lucht.

Volgens de rechtbank in Maastricht staat vast dat de man uit Heerlen een koperen buis stal uit de kelder van de flat. Daardoor ontsnapte er gas uit de leiding en ontplofte de boel.

De flat aan de Van Weerden Poelmanstraat raakte goeddeels verwoest. Het dak stortte gedeeltelijk in, net als de achterzijde van de buitengevel. Winkels liepen grote schade op en de balkons van de tweede en de derde verdieping stortten in.

De rechtbank houdt de Heerlenaar verantwoordelijk voor de schade van bijna 3,5 miljoen euro.

Drugs

De man is ook vervolgd voor andere delicten. Voor onder meer diefstallen uit schuurtjes en drugsbezit heeft hij een voorwaardelijke celstraf gekregen van zes maanden. Hij moet zich bovendien verplicht laten behandelen aan zijn verslaving.

Archiefvideo: Puin na de gasexplosie in Heerlen