De 43-jarige man die wordt verdacht van het drogeren van drie homo’s om hun pinpas te bemachtigen, moet zestien jaar cel krijgen. Dat wil het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem. 

Een Apeldoorner is door het drogeren overleden in mei 2014. Twee anderen hadden geluk, zo stelde de officier van justitie dinsdag in Arnhem.

Bij nog tien homoseksuele mannen die bestolen werden, is er voor zover bekend geen drogeermiddel gebruikt. Een 36-jarige man uit Bussum die met pasjes van zes slachtoffers pinde, moet als het aan het OM ligt 4,5 jaar cel krijgen. Ook omdat hij 50.000 xtc-pillen had.

De Apeldoorner overleed waarschijnlijk als gevolg van verstikking door het bewusteloos op zijn buik liggen met afgesneden adem. Na vreemde pintransacties werd het middel scopolamine in hoge concentraties in zijn lichaam gevonden.

Eenzame mannen

Volgens de officier van justitie zocht de hoofdverdachte op een homodatingwebsite steeds naar eenzame of kwetsbare mannen die een maatje zochten. Hij palmde hen in en verleidde ze tot pinnen. Die code werd afgekeken met een cameraatje dat de Bussumer bij de pinautomaat had geïnstalleerd.

De hoofdverdachte verwisselde dan de pinpas voor een neppas, waarna een handlanger ging pinnen. Behalve de Bussumer konden geen andere handlangers vervolgd worden.

Genot

De hoofdverdachte ontkent dat hij slachtoffers drogeerde. Zij zouden het middel samen hebben genomen voor seksueel genot. Volgens zijn advocaten is er geen bewijs dat de dood van de Apeldoorner zijn schuld is.

Deskundigen stelden vast dat de man narcistisch en antisociaal, koel en berekenend is. Hij is eerder vergeefs behandeld. De kans op herhaling is groot.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.