De broers Admilson en Marcos R. hebben beiden een celstraf van dertig jaar gekregen. Ze zijn schuldig bevonden voor de dood van een 55-jarige man in Dwingeloo en de dubbele moord op een echtpaar in Exloo.

Dat heeft de rechtbank van Assen dinsdag bepaald.

Daarnaast heeft Admilson, de oudste broer, tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Marcos heeft een gevangenisstraf zonder tbs gekregen. Het Openbaar Ministerie had voor beide broers een levenslange celstraf geëist.

Admilson schoot volgens de rechters in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood en ruim een halfjaar later wurgden beide het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo.

In beide gevallen is er geld gestolen. De mannen verklaarden in de rechtbank dat ze snel rijk wilden worden. Ze hadden in het verleden al eerder overvallen en inbraken gepleegd.  De buit van de moord in Dwingeloo was 'slechts’ 50 euro.

Bekijk de uitleg van de rechter:

Celstraffen van dertig jaar voor roofmoorden in Exloo en Dwingeloo
Celstraffen van dertig jaar voor roofmoorden in Exloo en Dwingeloo

Stemmen

De moord op het echtpaar zou volgens Admilson niet om geld zijn gegaan, maar hij had stemmen in zijn hoofd gehoord die hem vertelden dat het doden van mensen hem rust zou geven. Dat zou zijn gekomen door een trauma dat hij heeft opgelopen als beroepsmilitair in Afghanistan.

Volgens het Openbaar Ministerie was levenslang voor beide broers een passende straf. "De drie slachtoffers zijn op nietsontziende wijze om het leven gebracht", stelde de aanklager eerder. ''De broers hebben moedwillig en koelbloedig gehandeld. Ze hebben onherstelbaar leed aangebracht met financieel gewin als motief."

Levenslang

Dertig jaar is de hoogste tijdelijke straf. De rechtbank wilde de broers geen levenslang opleggen, omdat in Nederland de mogelijkheid van gratie voor levenslang gestraften vrijwel niet wordt gebruikt.

''Levenslang is in de praktijk in Nederland echt levenslang, zonder perspectief op vrijlating in de toekomst. Dit staat op gespannen voet met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens", stellen de rechters.

Admilson kreeg ook tbs, om de maatschappij te beschermen, nadat hij uiteindelijk zijn straf heeft uitgezeten. Hoewel Admilson het initiatief nam tot de misdrijven, heeft Marcos ook dertig jaar gekregen, omdat de misdrijven die beiden pleegden volgens de rechtbank zo erg zijn dat die ''een lagere straf niet toestaan".

Doel

De broers gaan hoogstwaarschijnlijk niet in hoger beroep, omdat ze geen levenslang hebben gekregen. Dat was het doel, stellen hun advocaten.

Het OM beraadt zich nog en wil eerst het hele vonnis bekijken. Persofficier van justitie Corien Fahner noemt de uitspraak "teleurstellend" in de zin dat de rechter niet heeft opgelegd wat werd geëist.