Op de weg kon het maandagochtend door bevriezing van natte weggedeelten plaatselijk glad zijn. Alleen in Zeeland en op de Wadden zijn de temperaturen niet tot onder het vriespunt gedaald. 

Het KNMI had daarom code geel afgegeven voor het hele land, behalve voor de Waddeneilanden. Rond 10.00 uur was de gladheid grotendeels verdwenen en werd de waarschuwing ingetrokken. 

Rijkswaterstaat heeft in bijna het hele land gestrooid. De wagens maakten in totaal 312 ritten. Er ging 897 ton zout doorheen op 18.550 kilometer asfalt.

Er werd in totaal bijna drie keer meer gestrooid dan zondag. Toen gingen de wagens ook de weg op, maar werd er vooral gestrooid in het noorden en oosten.

Het treinverkeer had ook last van het koude weer. Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen reden minder treinen en tussen Amersfoort en Apeldoorn lag het treinverkeer helemaal stil. Na bijna drie uur konden de treinen weer gaan rijden. 

Vorstdag

Volgens weerbureau Weeronline is maandag de eerste vorstdag van dit najaar. De temperatuur in De Bilt was om 6.00 uur -1,1 graden. In de nacht van zondag op maandag vroor het in grote delen van het land.

In Noord-Brabant zakte de temperatuur naar -3,4 graden. Dicht bij de kust lag de temperatuur op verschillende plaatsen net boven het vriespunt.

Op verschillende plekken in Nederland is zondag (natte) sneeuw gevallen. Vooral in het noordoosten en oosten zag het korte tijd wit.

Later maandag gaat volgens Weerplaza de zon flink schijnen. Alleen in het westen zijn er meer hoge wolkenvelden, maar het blijft droog. In de middag wordt het 4 tot 7 graden. Dinsdag gaat het vanuit het westen regenen en in het oosten valt mogelijk eerst ook natte sneeuw.

Ochtendspits

Omdat er is gestrooid, was er tijdens de ochtendspits geen sprake van gladheid op de snelwegen. Wel was het druk op de weg door diverse ongelukken. Volgens de verkeersdiensten stond er op het hoogtepunt 423 kilometer file.

Het was vooral druk op de A28 bij Zwolle en op de A12 bij Zevenaar. Op de A12 bij Bodegraven waren rijstroken dicht na een ongeluk. Inmiddels zijn die weer vrijgegeven.

Ook stond het verkeer op een groot deel van de A50 stil na een aanrijding tussen twee auto's. Tussen Nistelrode en Son en Breugel stond ruim 25 kilometer file.

Op de A9 liep het vast bij Badhoevedorp na een ongeval.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

Heeft u beeld bij dit bericht? Upload via NUfoto, of stuur video's of foto's via WhatsApp