In een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer hebben 64 hoogleraren opgeroepen alle elf werkende kolencentrales in Nederland te sluiten.

Volgens de wetenschappers kan Nederland met die beslissing een duidelijk signaal afgeven in aanloop naar de klimaattop in Parijs volgende week.

Dagblad Trouw heeft de brief in de nacht van zondag op maandag op zijn website gepubliceerd. De hoogleraren van universiteiten in onder meer Leiden, Delft, Groningen en Wageningen stellen in hun brief dat er in Nederland genoeg energievoorziening is om de centrales te sluiten.

Volgens de hoogleraren is het sluiten van de kolencentrales "de meest effectieve maatregel" die kan worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het kabinet en de Tweede Kamer worden opgeroepen voor 2020 zowel de oude als nieuwe kolencentrales te sluiten.

Maatregelen

De wetenschappers schrijven dat het einde van het kolentijdperk onvermijdelijk is. Mede door toedoen van de versnelde opmars van duurzame energie is de wereldwijde kolenindustrie in grote problemen geraakt en economisch niet langer houdbaar.

In de brief wordt daarnaast verwezen naar maatregelen van andere landen. Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld besloten alle kolencentrales voor 2025 te sluiten. In Duitsland gaan de deuren van acht grote bruinkoolcentrales dicht. Ook in de Verenigde Staten en China zijn maatregelen genomen.

De hoogleraren zeggen daarbij dat het sluiten van de centrales niet hoeft te betekenen dat ze buiten werking worden gesteld. In extreme omstandigheden of bij calamiteiten kunnen de centrales weer worden ingezet.

Goedkoop verhaal

VVD-Kamerlid Andre Bosman spreekt van "een goedkoop verhaal" van de hoogleraren. "Kijkend door een rietje naar Nederland kom je soms op oplossingen die in het brede geheel niet wenselijk zijn", stelt hij.

"De hoeveelheid hernieuwbare energie is geen gegeven en dus lopen we risico met de hoeveelheid op te wekken energie. Landen om ons heen zijn met dezelfde exercitie bezig en de hoeveelheid energie die we dus voorspelbaar kunnen opwekken neemt enorm af."

De hoogleraren krijgen wel bijval van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. "Grote problemen vragen radicale oplossingen", stelt ze. "Het is goed voor het klimaat, goed voor onze luchtkwaliteit."