De straffen voor seks met minderjarigen lopen erg uiteen. Rechters moeten daarom toewerken naar meer helderheid en eenduidigheid. 

Dat adviseert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in haar onderzoek naar vervolging en berechting van mensen die zich daaraan schuldig maken.

De straffen lopen nu uiteen van één dag gevangenisstraf met een taakstraf tot 9 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ook de factoren in de motivering van de rechters voor de straffen die ze opleggen, zijn behoorlijk divers.

In het afgelopen jaar zijn net zo veel klanten van 16- en 17-jarigen vervolgd voor seks tegen betaling als in de veertien jaar daarvoor, aldus de nationaal rapporteur. Sinds de strafbaarstelling (in 2000) werden 61 klanten veroordeeld. Het werkelijk aantal klanten ligt naar verwachting aanmerkelijk hoger.

Seksindustrie

De laatste vijf jaar werden 432 kinderen van 16 of 17 jaar geregistreerd die als mogelijk slachtoffer van mensenhandel in de seksindustrie gewerkt zouden hebben. "Die moeten dus minstens één klant hebben gehad", aldus nationaal rapporteur Corinne Dettmeijer.

Uit het onderzoek blijkt verder dat zowel jongens als meisjes slachtoffer worden, en dat de locaties waarop klanten seks hebben met minderjarigen erg uiteen lopen: in woningen, auto's, hotels, parken of kelderboxen. De verdachten zijn allen man. De leeftijden van de verdachten lopen uiteen van minderjarigen tot in de zestig.

Het onderzoek richtte zich op 16- en 17-jarige slachtoffers, omdat betaalde seks met kinderen in die leeftijdsgroep een aparte strafbaarstelling is in de wet. In de afgelopen vijf jaar werden 169 kinderen van onder de 16 jaar geregistreerd die seksueel zouden zijn uitgebuit.