Op verschillende plekken in Nederland is zondag (natte) sneeuw gevallen. Vooral in het noordoosten en oosten zag het korte tijd wit. Komende nacht kan het door bevriezing glad worden op de wegen.

Zowel in de stad Groningen als in de provincie sneeuwde het. Op het Hoogeland waren stevige sneeuwbuien.

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben voor het eerst in dit winterseizoen preventief gestrooid tegen gladheid.

Er trekken buien over het land, soms met korrelhagel, natte sneeuw of een klap onweer. Geleidelijk beperken de buien zich tot de noordkust en het westen, en schijnt elders de zon geregeld, aldus Weerplaza.

Gladheid

In de nacht van zondag op maandag gaat het vriezen, melden de weerbureaus. Het KNMI heeft in het kader hiervan een code geel uitgegeven, met uitzonderingen van de kustgebieden.

In het oosten en midden van het land kan het kwik dalen tot -4 of -5 graden. Aan zee gaat het niet vriezen, maar kan het lokaal door een winterse bui glad worden op met name bruggen en viaducten.

De kans is groot dat weggebruikers maandagochtend hun autoruiten moeten krabben. De gladheid zal waarschijnlijk niet voor problemen tijdens de ochtendspits zorgen.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er al strooiwagens ingezet. In het noorden, midden en oosten werd preventief 307 ton zout gestrooid om gladheid voor te zijn. De wegdektemperatuur daalde tegen de verwachting in lokaal onder het vriespunt. Zondag viel er ook natte sneeuw in een aantal delen van het land.

Heeft u beeld bij dit bericht? Upload via NUfoto, of stuur video's of foto's via WhatsApp