De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om gebruik te gaan maken van 'loktoeristen' om de overlast van straatdealers in het centrum terug te dringen.
 

Dat meldt AT5.

Een onderzoek van de lokale zender toonde onlangs aan dat toeristen op grote uitgaanspleinen als het Rembrandtplein en het Leidseplein op een agressieve manier worden lastiggevallen door dealers.

De gemeente erkent dat er problemen zijn, maar wijst er wel op dat de problemen met dealers de afgelopen jaren al flink is afgenomen.

Meer aanhoudingen

Sinds 2011 worden er jaarlijks zo’n 1200 aanhoudingen in het centrum verricht voor het in bezit hebben van nepdrugs. Gemiddeld eenmaal per dag wordt er vorige jaar iemand aangehouden voor de handel in harddrugs. Dat is een stijging ten opzichte van het aantal aanhoudingen in de jaren daarvoor.

Eind vorige jaar overleed een aantal toeristen nadat ze verkeerde drugs hadden gebruikt. Na deze incidenten heeft de politie de jacht op straatdealers al geïntensiveerd. Ook kwam er in het centrum een grootschalige campagne die toeristen waarschuwde voor het kopen van onzuivere drugs.

De VVD-fractie in de gemeenteraad stelde onlangs voor om de gehele binnenstad aan te merken tot 'dealeroverlastgebied', een gebied waar terugkerende dealers niet mogen komen. Maar dit is volgens de gemeente wettelijk niet mogelijk.