Drie agenten uit Purmerend hebben een proces-verbaal aangepast om hun eigen fouten in een politieonderzoek te verbergen. De politie Noord-Holland heeft een intern onderzoek ingesteld.

Een woordvoerder heeft een bericht hierover in de Volkskrant bevestigd.

Een verdachte die bij een dubieuze doorzoeking van zijn auto werd betrapt met drugs werd vanwege het gesjoemel vorige maand vrijgesproken. Volgens het hof hebben de agenten het proces-verbaal aangepast om 'doelbewust de juiste gang van zaken te maskeren'.

De wijzigingen vonden volgens de zegsman "op detailniveau" plaats. Het aanpassen van een proces-verbaal is strafbaar. De politie in Noord-Holland laat weten dat er een intern disciplinair onderzoek naar de agenten loopt.

Ambtsgeheim

Een medewerker van de politie Oost-Nederland is deze week aangehouden omdat hij mogelijk het ambtsgeheim heeft geschonden, laat de politie zaterdag weten.

Volgens de politie bestaat er een vermoeden van "ernstig plichtsverzuim". Er wordt een strafrechtelijk onderzoek naar de medewerker ingesteld.

In afwachting van de uitkomsten hiervan is de man, die donderdag werd aangehouden, buiten functie gesteld. Ook is hem voorlopig de toegang tot politiebureaus ontzegd.

Lekken

Het zijn niet de eerste politiemedewerkers van wie de betrouwbaarheid ter discussie staat. Een 28-jarige politiemedewerker uit Weert werd aangehouden op verdenking van het verkopen van geheime informatie aan criminelen.

Uit recente cijfers bleek dat bij de landelijke politiedienst rond 2009 zo’n zestig mensen aangenomen zonder dat zij van tevoren door de AIVD waren gescreend.

Versoepelen

Het aannemen van niet-gescreende personen was volgens bronnen een gevolg van het versoepelen van procedures. Dit zou zijn gedaan omdat er dringend behoefte was aan nieuw personeel. Sommige van die nieuwe agenten kwamen terecht op vertrouwensfuncties.

Van de zestig personen die in die periode zonder screening zijn aangenomen, zou de helft inmiddels alweer de politie hebben moeten verlaten omdat ze niet geschikt bleken voor politiewerk.