Drie inwoners van Laren hebben postuum de Yad Vashem-onderscheiding 'Rechtvaardigen onder de Volkeren' gekregen voor hun verzetswerk in de oorlog.

Het gaat om Françoise Huf en Jan en Annie van Lier. Huf speelde een actieve rol in het verzet en het echtpaar Van Lier, dat zelf negen kinderen had, verborg Joodse onderduikers.

Françoise Huf - van den Brink hielp onder andere mee om een groep Joodse kinderen te bevrijden uit de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Na de oorlog trouwde ze met de bekende fotograaf Paul Huf, die tijdens de oorlog met vele anderen in haar huis was ondergedoken.

Jan en Annie van Lier hadden jarenlang Joodse gezinnen in huis. Alle onderduikers overleefden de oorlog. Twee gezinnen adopteerden na de oorlog kinderen van omgebrachte Joodse ouders.

Nagedachtenis

Het Yad Vashem Instituut in Israël werd in 1953 opgericht ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het instituut eert mensen die op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan het redden van Joden.

Wereldwijd zijn meer dan 26.000 mensen geëerd, onder wie 5.700 Nederlanders.