Justitie heeft vrijdag een jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen Swendly R. De 27-jarige man wordt ervan verdacht op 6 maart in Hoofddorp een Amsterdamse conductrice van de NS ernstig te hebben mishandeld.

Ook moet R. het slachtoffer ruim 25.000 euro schadevergoeding betalen, aldus het Openbaar Ministerie.

De verdachte zelf was niet aanwezig bij de behandeling van de zaak voor de rechtbank van Haarlem.

De 44-jarige conductrice, die al zeven jaar bij de NS werkt, was wel aanwezig. Zij zit in een rolstoel omdat door de aanval de coördinatie tussen haar ogen en voeten verstoord is. Ook waren er tientallen collega's aanwezig om haar een hart onder de riem te steken.

Verbrijzelde oogkas

Verdachte Swendly R. heeft  trouwens ontkend de vrouw ook maar iets te hebben aangedaan. Zij werd aangevallen tijdens haar laatste ronde in de stoptrein tussen Schiphol en Hoofddorp. In de eerste klas zat een lastige reiziger die de trein niet uit wilde. Wat er daarna gebeurde, kan de vrouw zich niet meer herinneren.

De conductrice heeft drie breuken in haar bovenkaak en een verbrijzelde neus, jukbeen en oogkas. Zij kan niet meer ruiken en ziet dubbel.

Psychotisch

Psychiaters zeiden in de rechtbank volgens RTL dat de verdachte "chronisch psychotisch" is. Dit zou komen doordat hij zelf vroeger veel mishandeld is. Daarom eist Justitie ook onvoorwaardelijk tbs voor R.

Experts stellen ook dat R. "ontoerekingsvatbaar" is, meldt de NOS. De verdachte heeft niet mee wilen werken aan het psychiatrische rapport van het Pieter Baan Centrum.

Verontwaardiging

Het incident leidde binnen en buiten de NS tot diepe verontwaardiging en was voor treinpersoneel in het hele land aanleiding om actie te voeren. Directie en ondernemingsraad van de NS vroegen extra veiligheidsmaatregelen. Datzelfde deden de vakorganisaties. Inmiddels is een reeks afspraken gemaakt om de veiligheid te bevorderen.

De rechtbank doet op 4 december uitspraak.