Het parket in Brussel heeft donderdag acht maanden cel geëist tegen Bart van U., de man die in Nederland verdacht wordt van de moord op oud-minister Els Borst. 

De Belgische justitie vervolgt hem omdat hij enkele maanden voor de dood van Borst opdook bij de Israëlische ambassade in Brussel met onder meer twee messen. De uitspraak is op 17 december.

Van U. zit vast in Nederland. Hij wordt ook verdacht van de moord op zijn zus in januari 2015. Die heeft hij bekend. Pas dit jaar kwam Van U. door een dna-match in beeld als verdachte voor de dood op Borst in februari van 2014.

In de zaak tegen zijn zus heeft hij al een verklaring afgelegd. Maar over Els Borst blijft Van U. zwijgen, ook tijdens de pro-formazitting in september. 

Brussel

De man werd in oktober 2013 in verwarde toestand aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel. Hij had een brief bij zich waarin hij zei bang te zijn voor een aanslag op hem. Toen veiligheidspersoneel hem controleerde, vonden ze de messen en een kogelhuls en arresteerden ze hem.

De Brusselse onderzoeksrechter liet hem in een psychiatrische instelling in Grimbergen plaatsen, waaruit hij na een paar weken, eind 2013, vertrok - een week voordat de gedwongen opname voorbij was. Daarvan zou al wel zijn besloten dat die niet werd verlengd.

Excuses

In juni boden zowel het kabinet als het Openbaar Ministerie de familie van Bart van U. en de nabestaanden van Els Borst excuses aan voor het verkeerd handelen rond de psychische toestand en in gevangenneming van Van U. 

In reactie op een vernietigend rapport erkende minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat er fouten zijn gemaakt waardoor Van U. geen hulp kreeg en op vrije voeten bleef.

De commissie concludeerde dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving.

Van der Steur beloofde daarna dat de procedures rond het gevangennemen van verdachten en het verbeteren met de omgang van verwarde personen met spoed zouden worden aangescherpt, zodat dit soort dingen niet meer kunnen gebeuren. Ook wordt gekeken naar verscherping van opsporing en signalering.

Zaak Nederland

Na een ontsnappingspoging uit het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen begin november, is Van U. overgeplaatst naar de gevangenis in Vught.

De twee zaken in Nederland worden in maart 2016 inhoudelijk behandeld. Daarvoor zijn drie dagen uitgetrokken. Ook komen er nog twee pro-formazittingen op 4 december en 4 februari.