De politie heeft donderdagmiddag de bezetting in Den Haag van het kantoorpand van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beëindigd. Daarbij hielden agenten ongeveer twintig mensen aan.

Volgens de FNV zijn het er dertig en die moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten, zegt de vakbond. De VNG betreurt de bezetting.

De bezetting was een initiatief van FNV Overheid. Die voerde donderdag actie op het Malieveld in Den Haag samen met enkele duizenden medewerkers in de sociale werkvoorziening (sw). De medewerkers zijn boos omdat hun loon al vijf jaar stilstaat en hun cao al twee jaar is verlopen.

Een groep actievoerders trok 's middags naar het gebouw van de VNG aan de Nassaulaan en bezette het. Volgens de FNV heeft de VNG laten weten de lonen nooit meer te willen verhogen terwijl de sw-medewerkers belangrijk en goed werk doen.

Goede sfeer

Volgens een woordvoerster van de bond verliep de bezetting in eerste aanleg in goede sfeer. Na de weigering om een delegatie van de actievoerders mee te laten praten op het ministerie van Sociale Zaken wilden ze de actie door laten gaan.

De politie wilde daar evenwel niet aan meewerken en gaf opdracht het pand te verlaten. Daar werd geen gehoor aan gegeven en ontruiming volgde.

Zonder aankondiging

De VNG reageerde ontstemd op de bezetting die ''zonder aankondiging'' gebeurde. ''Wij betreuren de gang van zaken rondom de bezetting en ontruiming van het pand. Mensen zijn daarvan geschrokken.'' Omdat er alweer een gesprek was gepland is de vereniging verbaasd over de actie.

Volgens een boze FNV Overheid ''verdient de sociale werkvoorziening een cao, niet de cel''. En: ''In plaats dat de VNG nu na vijf jaar nullijn eens goede afspraken maakt voor deze werknemers, worden zij door de politie afgevoerd.''