Het was donderdagavond weer erg druk op de snelwegen. Door regen en ongelukken werd het één van de drukste avondspitsen van het jaar, vooral rond de vier grote steden.

De verkeersdienst van de ANWB spreekt van een "ellendige avondspits". Op de wegen rond alle grote steden in de Randstad deden zich problemen voor. Rond 18.00 uur stond er volgens de ANWB 829 kilometer file op de wegen, verdeeld over meer dan 150 knelpunten.

Rond Rotterdam, Amsterdam en Utrecht was er tot 20.00 uur voor automobilisten geen doorkomen aan.

Op de toch al drukke A6 (Lelystad richting Muiden) waren bij Almere-Stad-West twee rijstroken dicht na een aanrijding. Ook de A2 van Amsterdam naar Utrecht stond muurvast: op de weg stond rond 19.00 uur 30 kilometer file. Dit betekende dat het verkeer op het hele traject tussen de twee steden langzaam rijdt.

Vervelend

"Het aantal files neemt toe omdat de economie aantrekt", legt een woordvoerder uit aan NU.nl. Gemiddeld stonden er de afgelopen maanden 20 procent meer files dan in 2014. "Dus zodra het weer een beetje tegenzit krijgen we dit soort taferelen. Het is vooral heel vervelend voor de automobilisten."

November is elk jaar sowieso de drukste 'filemaand', aldus de ANWB.

Records

De VerkeersinformatieDienst (VID) hanteert een andere telling dan de ANWB en meet alleen de files op de snelwegen, niet op de provinciale wegen. De VID stelt dat er donderdagavond wel een record is gebroken: het zou met meer dan 581 kilometer file gaan om de drukste spits van het jaar. Ook dinsdag werd dit record volgens de VID al gebroken.

De allerdrukste spits die Nederland ooit mee maakte, vond plaats op 12 januari 2013. Toen stond er volgens de ANWB op alle Nederlandse snelwegen in totaal 1.007 kilometer file.

Vrachtwagen

Op de A10-Noord bij Amsterdam was een ongeluk gebeurd met een vrachtwagen. Hierdoor waren twee rijstroken dicht. Dit leidde tot een lange file tussen Kadoelen en het knooppunt Watergraafsmeer.

Ook de Utrechtsbaan, de snelweg uit het centrum van Den Haag, slibte dicht. Dit kwam door een ongeluk bij Zoetermeer. Door automobilisten die een alternatieve route probeerden te vinden moeten weggebruikers ook op de rondweg A14 rekening houden met fikse vertraging.

Ook automobiisten op de A4 van Den Haag naar Amsterdam moesten rekening houden met aanzienlijk langere reistijden.

Op de A16 van Rotterdam richting Breda stond dankzij een ongeluk tussen het knooppunt Ridderkerk en knooppunt Zonzeel meer dan 20 kilometer file.

Volgens de VerkeersinformatieDienst (VID) staat er normaal op donderdag rond dit tijdstip slechts 150 kilometer. Ook dinsdag was er een drukke avondspits, ook toen voornamelijk veroorzaakt door de regen en ongelukken.

Regenradar

Bekijk de actuele verkeersinformatie