De gemeente Hilversum kan dit jaar het afsteken van vuurwerk in het centrum tijdens de jaarwisseling wel verbieden. 

Niet alleen de burgemeester maar ook het college van B en W kan een dergelijk verbod instellen, oordeelt de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Midden-Nederland donderdag.

Vorig jaar stak de rechter op het laatste moment nog een stokje voor het verbod op het afsteken van vuurwerk in het winkelgebied en centrum van Hilversum.

De beslissing voor die maatregel had formeel gezien alleen door de burgemeester genomen kunnen worden en niet door het college, zei de voorzieningenrechter toen. Het verbod ging daarom niet door.

Vuurwerkhandelaren

De zaak die donderdag voorlag was aangespannen door vuurwerkhandelaren die een verlies aan omzet vrezen door een verbod. Die krijgen nu nul op het rekest. Van de rechtbank hoeft het college geen rekening te houden met de financiële belangen van de vuurwerkhandelaren.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum noemt het "een mooie uitspraak waar ik als burgemeester natuurlijk erg blij mee ben. Komende jaarwisseling hebben we een gebied in Hilversum waar geen vuurwerkoverlast is en waar mensen rustig kunnen feestvieren zonder dat de rotjes en de vuurwerkpijlen ze om de oren vliegen".

Vuurwerkvrije gemeenten

De burgemeester wil al jaren een vuurwerkverbod in het centrum. Vanwege de vele ongelukken die het afsteken met zich meebrengt, wil hij het liefst dat heel Hilversum vuurwerkvrij is. Alleen ziet het kabinet niets in vuurwerkvrije gemeenten.

"Gemeenten mogen niet iets verbieden wat landelijk gewoon is toegestaan", zei toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Gemeenten hebben alleen de bevoegdheid gekregen om bepaalde zones vuurwerkvrij te maken.