De rechter-commissaris van de rechtbank Limburg heeft het voorarrest verlengd van twee mannen, die afgelopen maandag werden gearresteerd in Susteren. Ze worden verdacht van dreigen met een terroristisch misdrijf.

Dat zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Ze blijven veertien dagen langer vastzitten, besliste de rechtbank.

De twee mannen van 31 en 36 uit Brunssum en Heerlen werden maandag opgepakt tijdens een grote politieactie.

Dat gebeurde na een dreigtelefoontje waarin over een aanslag werd gerept en na een melding over explosies. De verdachten zaten in een schuurtje in een wei langs de A2 bij Susteren.

Groot alarm

De politie sloeg maandag groot alarm, vooral vanwege de telefonische dreiging met een aanslag. De A2 werd afgesloten voordat de politie overging tot aanhouding van de twee mannen. Dit in verband met de verkeersveiligheid.

Na de arrestatie van het tweetal, waarbij een van hen zich volledig moest uitkleden, bleken er geen explosieven in de schuur te liggen.

Een van de verdachten belde vlak voor zijn aanhouding met de regionale omroep L1, dat er geen reden was voor het grootschalige politieoptreden en dat er niets aan de hand was. Hij repte over relatieproblemen. Justitie bevestigde dit laatste en sprak de vrees uit dat de man mogelijk van plan was zichzelf iets aan te doen.

Kamperen

Raadsman Joost Schoffelen van de Brunssumse verdachte had deze beslissing van de rechtbank niet verwacht. Er ging van zijn cliënt geen enkele dreiging uit, de politie heeft overdreven gereageerd, zei de advocaat donderdag.

"Mijn cliënt werd op de knieën gedwongen, moest een halfuur naakt in de regen blijven zitten en werd naakt afgevoerd", aldus Schoffelen. "Hij zit midden in een echtscheiding en was met een vriend aan het kamperen in het schuurtje. Ze hadden lol. Daarbij zijn wat rotjes afgestoken en is buiten een kampvuurtje gemaakt."