Na de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis gaat een commissie onderzoeken hoe de Universiteit van Amsterdam (UvA) democratischer worden gemaakt. 

De leden zijn donderdag gepresenteerd, zeven maanden na de aankondiging dat de commissie er zou komen. Een andere raad onderzoekt de financiële situatie van de universiteit.

De negen leden van de commissie moeten niet alleen met ideeën over de organisatie van de universiteit komen, maar ook zoeken ''naar nieuwe vormen van democratie zeggenschap en inspraak''.

Voorzitter is Lisa Westerveld. Zij werkt voor de Algemene Onderwijsbond, was tussen 2007 en 2009 voorzitter van studentenvakbond LSVb en zit voor GroenLinks in de gemeenteraad van Nijmegen.

Hervorming

Actievoerders kraakten begin dit jaar het Maagdenhuis en het Bungehuis van de UvA. De groepering De Nieuwe Universiteit eiste hervorming van de universiteit.

De krakers richten volgens de UvA voor 700.000 euro schade aan bij de gebouwen, maar die hoeven ze niet te betalen. De universiteit wil de relatie met de actievoerders niet op het spel zetten.