De grootste politiebond ACP pleit na de aanslagen in Parijs voor extra politiecapaciteit. De bond pleit voor 1.500 extra agenten voor op straat en vijfhonderd rechercheurs en ondersteunende medewerkers.

Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Volgens de bond zijn de wijkagenten de ogen en oren van de samenleving. Maar vanwege te grote druk op de rooster bij de politie dreigt juist dat werk te moeten wijken voor andere inzet van politiemensen. De ACP noemt dit "juist nu onacceptabel".

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp over de politiemensen. "Het hoort bij hun werk dat zij optreden bij problemen, waar anderen hard weglopen. Het is aan politiek en bestuur om ze het gereedschap in handen te geven om de belofte van veiligheid aan de burger waar te maken."

Ook wil de ACP dat het mogelijk wordt om op kortere termijn wapens en munitie aan te kunnen schaffen.

"Een belangrijk punt daarbij is dat de politiek moet kijken naar de huidige regels op het gebied van Europese aanbestedingsprocedures. Door die regels duurt het maanden of langer voordat nieuw materiaal aangeschaft kan worden. Die tijd hebben we niet tot onze beschikking, de procedure moet sneller en soepeler gaan verlopen.''

Dienstwapen

De bond vindt verder dat het dragen van een dienstwapen in privétijd mogelijk zou moeten zijn. De ACP wil dat politiemensen hier op vrijwillige basis voor kunnen kiezen. "De korpschef moet en kan daarvoor toestemming verlenen", schrijft de bond.

De ACP heeft na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs eerder dit jaar ook al een brief met aanbevelingen en vragen gestuurd aan het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politietop. Ook daarin stond de roep om extra agenten en ook zwaardere bewapening. De bond wil duidelijkheid over wat er met deze vragen en aanbevelingen is gebeurd.