Er is een recordbedrag aan boetes het afgelopen jaar uitgeschreven aan farmaceutische bedrijven vanwege verboden reclame.

Dat meldt De Volkskrant donderdag op basis van documenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De krant is in bezit gekomen van de informatie door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De bedrijven kregen de geldstraffen vanwege reclame maken voor producten waarvoor dat niet mag, het geven van suggestieve of onvolledige informatie en het pamperen van artsen of apothekers. In totaal komen de boetes uit op een bedrag van 836.123 euro.

Namen van de bedrijven die een boete hebben gekregen zijn niet openbaar gemaakt. De hoogste boete die werd uitgeschreven was 300.000 euro, maar deze werd gehalveerd na een bezwaarprocedure. Maximaal mag de IGZ een boete geven van 450.000 euro, dat is echter nog nooit voorgekomen schrijft de krant.

Sinds de Geneesmiddelenwet in 2007 bekrachtigd is, gaat het vooral mis bij het verbod op publieksreclame voor middelen die enkel met een recept te verkrijgen zijn.