Er worden niet zeshonderd asielzoekers ondergebracht in een nieuw asielzoekerscentrum in Otterlo, maar minder. Hoeveel minder, dat wordt nog onderzocht.

Burgemeester Cees van der Knaap van de gemeente Ede, waar Otterlo onder valt, zei dat woensdagavond op een bewonersbijeenkomst. De gemeenteraad hakt uiteindelijk de knoop door.

Onder de 2.400 inwoners van Otterlo bestaat weinig draagvlak voor de komst van zeshonderd asielzoekers, die zouden moeten worden ondergebracht in het leegstaande vakantiepark De Lindehof.

Ze vinden het aantal buiten proportie en zijn ook boos dat de gemeente het dorp vorige week overviel met het nieuws, toen er na maanden onderhandelen een overeenkomst was gesloten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van het vakantiepark.

Op de bewonersbijeenkomst waren zo'n 1.100 mensen afgekomen, overwegend tegenstanders. Gezien de grote belangstelling was de avond verplaatst naar een locatie in Ede. Er waren strenge gedragsregels opgesteld en er was veel politie aanwezig.

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Protestborden

De komst van asielzoekers heeft de gemoederen in het Veluwse dorp de afgelopen dagen danig in beweging gebracht. Zo werd Van der Knaap de afgelopen dagen op protestborden bedreigd en uitgescholden. Ook zongen demonstranten beledigende teksten.