De harde wind heeft woensdagochtend voor problemen in het weg- en treinverkeer gezorgd. 

Op de A28 en A67 gebeurden ongelukken met vrachtauto's. De vrachtwagen op de A28 richting Zwolle vervoerde een lading met varkensvet.

Dit zorgde voor een gladde weg, die moet worden schoongemaakt. Diverse rijstroken zijn dicht.

Op de A67 richting Turnhout kwam bij knooppunt Leenderheide een vrachtwagen in de sloot terecht. Er ontstond een lange file van zo'n 10 kilometer.

Het verkeer krijgt het advies daar om te rijden over de A73 en A2. Op de A28 richting Groningen is bij knooppunt Assen een vrachtwagen tegen de vangrail terechtgekomen, daar is de rechterrijstrook dicht.

Treinverkeer

Het treinverkeer tussen Gouda en Alphen aan den Rijn lag woensdagochtend enige tijd stil. Door de storm was een boom op het spoor beland. Het obstakel kon iets voor 8.00 uur worden verwijderd, waarna de treinen weer konden gaan rijden.

Tussen Breukelen en Utrecht Centraal reden ook minder sprinters door een voorwerp in de bovenleiding. Deze storing was rond 8.00 uur ook verholpen.

De NS heeft ook besloten minder intercity's te laten rijden tussen Den Helder en Zaandam. Reizigers krijgen hierdoor te maken met een langere reistijd. Zij moeten extra overstappen op station Alkmaar.

Schade

De brandweer heeft in verscheidene delen van het land de handen vol gehad met meldingen van stormschade. Volgens alarmeringen.nl kwamen er vanaf dinsdagavond tot woensdagochtend vroeg binnen twaalf uur tijd bijna vijfhonderd meldingen binnen.

De meeste meldingen kwamen uit de regio's Zuid-Holland Zuid en Midden- en West-Brabant. Verzekeraars schatten dat de storm zeker 5 miljoen euro aan schade heeft aangericht aan huizen en inboedel.

Meldingen

In totaal verzonden de hulpdiensten tussen dinsdagavond 20.00 uur en woensdagochtend 8.00 uur 498 meldingen via het P2000-netwerk over stormschade, zo blijkt uit data van de site.

Uit de veiligheidsregio's Zuid-Holland Zuid (45) en Midden- en West-Brabant (45) kwamen verhoudingsgewijs de meeste meldingen, op de voet gevolgd door Rotterdam-Rijnmond (43).

Van de grote steden kregen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de meeste meldingen over stormschade te verwerken, met respectievelijk 21, 20 en 19 meldingen.

Leeuwarden

In Leeuwarden zijn er gevelplaten van de Achmeatoren gevallen, meldt de Leeuwarder Courant woensdag. De melding kwam iets na 7.00 uur binnen bij de brandweer. Een aantal platen is van het gebouw gewaaid en er hangt nog een plaat los aan het gebouw.

De brandweer kijkt of er nog meer platen loszitten. De weg langs het gebouw is afgesloten voor verkeer. 

Code geel

Volgens de weersvoorspellingen neemt de wind gedurende de middag af, maar zal deze aan het begin van de avond weer aantrekken. Aan zee gaat het rond de avondspits weer hard tot stormachtig waaien met in de kustprovincies en aan het IJsselmeer zware windstoten van 75-90 kilometer per uur.

Het KNMI heeft reeds een waarschuwing voor woensdagavond en -nacht afgegeven. Om die reden is nu al code geel afgegeven.

Het weerinstituut gaf voor dinsdagavond code oranje af voor de provincies Zuid- en Noord-Holland, Friesland en Groningen. Er werden windstoten van 100 tot 116 kilometer per uur gemeten.

Bekijk de actuele verkeersinformatie | Bekijk de actuele situatie op het spoor

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.

Komende 5 dagen Max Min Wind
Zaterdag 9°C -1°C O 4
Zondag 8°C -2°C O 4
Maandag 7°C 2°C NO 5
Dinsdag 4°C 2°C O 5
Woensdag 3°C 0°C NO 4