De brandweer is in de nacht van dinsdag op woensdag in het hele land druk met schademeldingen vanwege de storm die over het land raast.

Hulpdiensten zijn druk met omgevallen bomen en objecten, zoals hekken en steigers.

In Etten-Leur is een groot dakzeil van twee woningen gevallen en in Made belandde door de zware windstoten een groot hek op de weg. Op tal van plaatsen in het land vielen bomen om.

In het Groningse Noordlaren viel een enorme boom op een rijdende auto, blijkt uit foto's. Volgens getuigen kwam de automobiliste er slechts met lichte verwondingen vanaf. In Wijchen is een groot gedeelte van een steiger, die voor een woning stond, omgewaaid.

De zwaarste windstoot van 116,3 kilometer is 's nachts gemeten aan de kust bij Vlissingen. Ook boven land waaide het hard met windstoten van 70 tot 95 kilometer per uur, zo meldt weeronline.nl.

Spits

De storm is inmiddels aan het luwen, maar volgens weeronline.nl kan de ochtendspits nog veel hinder ondervinden door zware windstoten en regenbuien. Ook de verkeersdiensten waarschuwen hiervoor.

De NS heeft besloten minder intercity's te laten rijden tussen Den Helder en Zaandam. Reizigers krijgen hierdoor te maken met een langere reistijd. Zij moeten extra overstappen op station Alkmaar.

Ook ondervond het treinverkeer woensdagochtend hinder van stormschade. Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn was het treinverkeer gestremd. Door de storm was een boom op het spoor beland. Het probleem was omstreeks 8.00 uur verholpen

Tussen Breukelen en Utrecht Centraal reden minder sprinters door een voorwerp in de bovenleiding.

Code geel

Midden op de dag wordt het tijdelijk relatief rustig. Gedurende de avondspits wakkert de wind opnieuw flink aan. Aan zee gaat het weer hard tot stormachtig waaien met in de kustprovincies en aan het IJsselmeer zware windstoten van 75-90 kilometer per uur.

Het KNMI heeft reeds een waarschuwing voor woensdagavond en -nacht afgegeven. Om die reden is nu al code geel afgegeven.

Het weerinstituut gaf voor dinsdagavond code oranje af voor de provincies Zuid- en Noord-Holland, Friesland en Groningen. Er werden windstoten van 100 tot 115 kilometer per uur gemeten.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.