De politie blijft in de nacht van dinsdag op woensdag massaal aanwezig in Hannover. Dinsdagavond werd de oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Duitsland in Hannover afgelast vanwege een terreurdreiging en het stadion werd ontruimd. 

Minister Boris Pistorius van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen wil dat de mensen zich veilig voelen. De inwoners van de hoofdstad van Nedersaksen wordt geadviseerd thuis te blijven.

Bezoekers werden via luidsprekers verzocht de omgeving van het stadion te verlaten en naar huis te gaan. 

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, stelde dinsdagavond in een persconferentie dat de aanwijzingen die de Duitse veiligheidsdiensten binnenkregen zó concreet waren dat na overleg is besloten om de bevolking te beschermen en de wedstrijd op het laatste moment af te blazen. Er zijn geen explosieven gevonden en er is niemand gearresteerd.

Het verdachte object in een trein op Hannover CS is onschadelijk gemaakt, het bleek te gaan om een goed nagemaakte nepbom. Dat maakte de Duitse politie bekend in de nacht van dinsdag op woensdag.

Op een röntgenfoto waren draden, een printplaat en een mobieltje te zien. Eerder was een explosievenhond van de Duitse politie aangeslagen op het verdachte pakketje, aldus de publieke omroep NDR. Er wordt door de politie gezocht naar de man die het pakketje heeft achtergelaten.

Video: Voetbalstadion ontruimd vanwege terreurdreiging

Stadion Duitsland-Nederland ontruimd
Stadion Duitsland-Nederland ontruimd

Omvang

De Maizière ging tijdens een persconferentie niet in op de omvang van de terreurdreiging bij het stadion voorafgaand aan de oefenwedstrijd. "We wilden allemaal een sterk signaal afgeven: dat we als maatschappij niet wijken voor terrorisme. Het is bitter dan zo'n beslissing te moeten nemen", aldus de minister. 

De Maizière: "We zijn niet bereid om onze levens te veranderen, we willen naar het stadion, het theater, naar kerstmarkten gaan. En dat zal zo blijven. Maar er zal altijd een afweging gemaakt worden die met de bescherming van de bevolking te maken heeft."

Een buitenlandse geheime dienst kwam met de tip over de mogelijke dreiging. Dat maakte de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, in de nacht van dinsdag op woensdag bekend. Herrmann maakte niet duidelijk welk land met de informatie kwam. 

Concreet gevaar

De chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, repte eerder op de avond over "concreet gevaar voor heel Hannover".

"We hebben concrete aanwijzingen dat iemand een explosief in het stadion wilde gebruiken", zei Kluwe volgens DPA. De aanwijzingen zouden de politie hebben bereikt toen de poorten naar het stadion al een kwartier open waren. 

Nederlands elftal

Het Nederlands elftal was dinsdagavond op weg naar het stadion van Hannover. De bus met de selectie en staf van bondscoach Danny Blind is meteen omgedraaid en richting het hotel teruggekeerd. De aftrap stond voor 20.45 uur gepland.

Het vliegtuig van het Nederlands elftal landde iets voor middernacht op luchthaven Schiphol.

Waakzaam

Bagage van bezoekers werd voorafgaand aan de wedstrijd grondig doorzocht, en de politie zette speurhonden in. 

Sinds de aanslagen in Parijs, waarbij vrijdag 129 mensen omkwamen, zijn veiligheidsdiensten wereldwijd extra waakzaam. Het oefenduel tussen België en Spanje, dat eveneens voor dinsdag gepland stond, werd eerder al afgelast vanwege terreurdreiging.