Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Het weerinstituut heeft een code oranje gegeven voor zeer zware windstoten van 100 tot 115 kilometer per uur voor de provincies Zuid- en Noord-Holland, Friesland, en Groningen.

Verder landinwaarts komen windstoten tot 90 kilometer per uur voor. Hiervoor geeft het KNMI een code geel.

Eerder waarschuwde het weerbureau al voor zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur vlak aan zee en boven het IJsselmeer. 

Later deze nacht neemt de kracht van de windstoten af.

Met de stevige zuidwestenwind wordt extreem zachte lucht aangevoerd. De zwaarste windstoten tot dusver zijn gemeten in IJmuiden en Vlissingen met 116 kilometer per uur, meldt Weeronline.

Stormschade

De brandweer kreeg tot 22.15 uur al bijna honderd meldingen binnen over stormschade. In de regio Zuid-Holland-Zuid is de overlast met dertien meldingen het grootst, zo blijkt uit cijfers van alarmeringen.nl.

Ook in de regio's Amsterdam-Amstelland en Hollands Midden moesten de hulpdiensten verhoudingsgewijs vaak in actie komen met respectievelijk elf en tien meldingen.

Het weer is het meest extreem van 23.00 tot 04.00 uur.

Sluiting

Rijkswaterstaat sluit woensdagochtend de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen om het achterland te beschermen tegen het hoogwater van het IJsselmeer. Door de sluiting wordt het scheepvaartverkeer tijdelijk gestremd.

Om 05.00 uur start de sluiting. Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt rond 03.30 uur gestremd voor de scheepvaart.

Waarschijnlijk kan het scheepvaartverkeer weer normaal varen rond het middaguur.

Bekijk het actuele weerbericht

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.