Ajaxsupporters zijn gedupeerd door het besluit van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht om geen Amsterdamse voetballiefhebbers toe te laten bij de komende wedstrijd FC Utrecht - Ajax. 

Van Zanen erkent dat, maar wijst er tevens op dat hij zijn maatregel moest nemen omdat de aanhang van beide clubs in het verleden naar confrontaties heeft gezocht. Ook voor de aanstaande wedstrijd zijn er serieuze signalen dat beide harde kernen elkaar willen opzoeken.

Dat antwoordt Van Zanen dinsdag op raadsvragen over het niet toelaten van Ajaxsupporters bij de wedstrijd in december. Volgens de burgemeesters was de 'ingrijpende maatregel' zijn enige keuze. Ajax en de KNVB zijn ontstemd over het besluit.

Kwetsende spreekkoren

De KNVB bestrafte FC Utrecht voor kwetsende spreekkoren tijdens de vorige wedstrijd tegen Ajax. Het Utrechtse supportersvak moest de volgende keer leeg blijven.

FC Utrecht loste dat op door kaarthouders van de zogenoemde Bunnikside andere plaatsen in het stadion te geven. Daardoor ontstond het risico dat Ajax-aanhang en Utrechtsupporters elkaar op de tribunes zouden treffen.

Ingrijpen

Van Zanen: ,,De wedstrijd zou dan alleen gespeeld kunnen worden met de ME in linie op de tribunes. Dat beeld alleen al draagt niet bij aan normalisatie van het voetbal, zeker niet als het tot daadwerkelijk ingrijpen zou komen.''

De wedstrijd helemaal zonder publiek laten spelen, draagt volgens de burgemeester evenmin bij aan het verbeteren van de sfeer tijdens wedstrijden. De match verplaatsen, verplaatst alleen het probleem.

Onverantwoord

Ajax heeft nog extra beveiligers en politie aangeboden voor de wedstrijd, maar Van Zanen blijft het onverantwoord vinden, zeker omdat er zowel aan Utrechtse als aan Amsterdamse zijde plannen voor rellen zijn.