De ochtendspits is dinsdag heel onrustig verlopen door de regen en een aantal ongelukken. Er stond rond de 500 kilometer file op de Nederlandse snelwegen.

Dat melden de ANWB en de VerkeersInformatiedienst (VID).

Vooral de regen zorgt voor veel vertraging en enkele ongelukken, onder meer op de A27, de A58 en ook bij Arnhem.

Andere grote knelpunten waren de A9 en de A10 bij Amsterdam, waar ongelukken voor stremmingen zorgden. Ook in Flevoland was het erg druk op de A6.

Drukste spits

De VID spreekt zelfs van de drukste ochtendspits dit jaar. Met op de piek van de spits 527 kilometer file op de Nederlandse wegen zou het record van 5 februari zijn verbroken. Toen stond er 427 kilometer.

De ANWB stelt overigens dat er op die dag 550 kilometer file stond, en dat er dinsdag dus geen record is verbroken. De verschillende telmethoden van de twee verkeersdiensten zorgen ervoor dat de cijfers niet altijd hetzelfde zijn.

De allerdrukste spits die Nederland ooit mee maakte, vond plaats op 12 januari 2013. Toen stond er volgens de ANWB op alle Nederlandse snelwegen in totaal 1.007 kilometer file.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer had een lastige ochtend. Tussen Leiden Centraal en Haarlem hebben enige tijd minder treinen gereden door een defect treinstel. Reizigers moesten rekening houden met een extra reistijd van een half uur. De problemen waren rond 9.00 uur verholpen.

Eerder op de ochtend heeft treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam-Zuid last gehad van een defecte spoorbrug. Hierdoor reden er tot 7.30 uur aanzienlijk minder treinen op dit traject.

Herfstweer

In de herfst is het sowieso meestal drukker op de wegen dan in de rest van het jaar, omdat mensen dan sneller de auto nemen. Maandag piekte de ochtendspits ook al boven de 300 kilometer file.

Dinsdagmiddag wordt ook een drukke avondspits verwacht, als gevolg van harde wind en regenval. Het KNMI heeft voor dinsdagavond een code geel afgegeven voor het hele land vanwege de verwachte zware windstoten.

Bekijk de actuele verkeerssituatie.

Bekijk hier de actuele spoorinformatie